Националният отбор на САЩ вероятно ще може да разчита на най-големите американски звезди от Националната баскетболна асоциация (НБА) за Олимпийските игри в Париж догодина, информира реномираното спортно издание The Athletic.

Сайтът цитира източник, според когото лидерът във вечнатата класацията по отбелязани точки в НБА Леброн Джеймс е приел присърце идеята да играе във Франция и това да бъде неговото "сбогом" с тима на САЩ и международната сцена, тъй като е на 38 г.

Нещо повече - Краля лично се е нагърбил със задачата да привлече в отбора всички най-големи щатски баскетболисти. Твърди се, че вече е получил положителен отговор свои големи съперници, но и приятели извън терена, като крилото на "Финикс Сънс" Кевин Дюрант, играчите на "Голдън Стейт Уориърс" Стеф Къри и Дреймонд Грийн, крилото на "Бостън Селтикс" Джейсън Тейтъм, както и от съотборника си в "Лос Анджелис Лейкърс" Антъни Дейвис.

Гардовете Девин Букър ("Финикс Сънс"), Деймиън Лилард ("Портланд Трейл Блейзърс"), Деарън Фокс ("Сакраменто Кингс") - съотборник на Александър Везенков, и Кайри Ървинг ("Далас Маверикс") също обмислят възможността да облекат екипа на националния отбор догодина.

Ако всички те дадат положителен отговор, ще бъдат запълнени 10 от 12-те места в тима. За останалите, а дори да бъдат и повече, тъй като са възможни откази и контузии, конкуренцията е достатъчно голяма.

Леброн Джеймс, а и ръководните фактори в американския баскетбол, явно не са останали равнодушни от провала на завършилото в неделя Световно първенство в Япония, Индонезия и Филипините. Водени от голямо треньорско име - Стив Кър, наставникът на "Голдън Стейт" и многократен шампион на НБА, янките разчитаха на нещо като втора-трета селекция като класа.

Смяташе се, че и тя ще стигне за титлата, но това не стана. Отборът вървеше колебливо в групата, на полуфинал загуби от Германия, а падна от Канада и за 3-тото място. На моменти пролича липса на мотивация и нежелание за адаптация към по-различното съдийство и съперниците.

Така фаворитът се провали на второ поредно Световно.

Леброн Джеймс спечели олимпийски титли през 2008 г. в Пекин и през 2012-а в Лондон. Дюрант също бе част от състава в британската столица, като прибави златни медали на Игрите в Рио де Жанейро през 2016 г. и в Токио 2020.

Къри пък никога не е играл на Олимпиада, но два пъти е ставал световен шампион - през 2010-а и през 2014 г., като в първия случай в тима бе и Дюрант.