Германия за първи път в своята история стана световен шампион по баскетбол за мъже. На финала в Манила "маншафтът" срази Сърбия с 83:77 (23:26, 24:21, 22:10, 14:20).

Тимът на треньора Гордън Херберт беше най-добрия на шампионата - записа само победи. И изнесе няколко лекции по отборна игра, при която индвидуалностите са подчинени на колектива. Изяви се силно както в нападение, така и в защита. Разполага с дълга скамейка и със селекционер, който знае как да получи най-доброто от избраниците си. 

Победи САЩ на полуфинала, а на финала и другия голям фаворит (като изключим Канада).

В герой за германците се превърна гардът на "Лос Анджелис Лейкърс" Денис Шрьодер, който завърши с 28 точки и дирижираше играта на целия отбор. Той бе избран за най-полезен играч на първенството, а наградата му връчи величието от НБА и олимпийски шампион Кармело Антъни.

Началото на мача бе по-скоро за сърбите, които имаха по-голяма успеваемост от стрелбата за три точки. Западните си съседи обаче се оттеглиха след първата четвърт със само 3 точки преднина, които бяха стопени още в началото на втората част.

На полувремето се получи равенство - 47:47, като в последните секунди Шрьодер изпусна стрелба от близко разстояние.

Германия нанесе своя удар в третата четвърт, която спечели с 22:10 и натрупа аванс от повече от десет точки. 

Тимът на Светослав Пешич все пак натисна в последната част и бе близо до късен обрат. Решаващият момент настъпи 48 секунди преди края, когато гардът на "Фенербахче" Марко Гудувич пропусна от "тройката" и възможността да изравни.

Като цяло в последните 55 секунди той бе големият грешник за сърбите с няколко пропуска, за разлика от играча на "Партизан" Алекса Аврамович, който бе най-резултатен за тима си с 21 т. До голяма степен той бе причината "плавите" да останат в битката до края с важни точни стрелби и откраднати топки.

Все пак Сърбия записа изключително постижение, имайки предвид, че не можеше да разчита на цял отбор, начело с мегазвездите Никола Йокич, Василие Мицич и Никола Калинич.

Франц Вагнер допринесе за победата на Германия с 19 точки, а Йоханес Фоигтман добави още 12. Асът Богдан Богданович все пак реализира 17 т. за Сърбия, а Филип Петрушев прибави 10.

Третото място е за Канада, тимът на която още повече вгорчи представянето на САЩ - 127:118.