Сърбия и Германия са на финал на Световното първенство по баскетбол в Япония, Индонезия и Филипините. Той е изненадващ, повечето експерти прогнозираха САЩ - Канада, но първо западните ни съседи изхвърлиха "кленовите листа", а след това маншафтът шокира янките.

Германците наказаха олимпийския шампион със 113:111 (33:31, 26:29, 35:24, 19:27). Тимът на САЩ се проваля на второ поредно Световно, след като преди четири години бе сразен от Франция на четвъртфинал.

Негативен рекорд за фаворита са допуснатите точки.

Двубоят в Манила бе много зрелищен за гледане, като тържествуваше атакуващият баскетбол, но защитата беше пренебрегната, особено от страна на американците. 

Съперникът им тръгна по-добре и поведе. Все пак на полувремето тимът на Стив Кър имаше точка аванс. Германия обаче направи страхотна трета четвърт, в която натрупа аванс от 11 т.

Късният шурм на американците доведе до драматичен край, в който обаче те допуснаха груби грешки и трябваше да поздравят своите опоненти.

Най-резултатен за германците бе Андреас Обст с 24 точки. С 22 завърши Франц Вагнер, а още 21 прибави Даниел Тайс. Денис Шрьодер добави още 17 за победителите.

За тима на САЩ Антъни Едуардс вкара 23 т., с 21 се отличи Остин Рийвс, 17 вкара Микел Бриджис, а Джейлън Брансън приключи с 15.

Преди това Сърбия огорчи Канада с 95:86 (23:15, 29:24, 23:24, 20:23).

"Плавите" се класираха за четвърти път в историята на финал на Световно, като при последното си участие в двубой за титлата паднаха от САЩ в Мадрид.

Богдан Богданович направи пореден силен мач и вкара 23 точки, а с по 16 завършиха Никола Милутинов и Огнен Добрич. Ар Джей Барет реализира 23 за канадците, Дилън Брукс добави 16, а Шей Гилджъс-Александър наниза 15.

Сърбия отговори на по-силните индивидуални състезатели на Канада с най-силното си оръжие - отборната игра. 

В крайна сметка фаворизираните отбори от Северна Америка ще спорят за бронза.