Украйна вече е в състояние да достигне цели на руска територия, които са на 1500 километра във вътрешността на страната агресор, използвайки оръжия собствено производство, обяви официален представител от Киев, цитиран от ДПА и БТА.

Такива далечни цели вече не представляват трудност, тъй като Украйна от известно време развива своята ракетна програма и програма за безпилотни летателни апарати, каза секретарят на Националния съвет за сигурност и отбрана Олексий Данилов пред украинското радио.

Оръжията, използвани на руска територия, са с украински произход, изтъкна той, имайки предвид атаки срещу руски военни цели, извършени в хода на усилията на Киев да отблъсне силите на Кремъл във войната, започнала преди повече от 18 месеца.

Той се позова на ракетната програма на Украйна, която се изпълнява от 2020 г., както и на факта, че много компании вече участват в производството на дронове.

„Всичко това ще даде резултат“, каза снощи Данилов в радиопредаване.

Украинските въоръжени сили са в състояние да поразяват цели не само на разстояние от 700 километра, но „дори от 1000 до 1500 километра“, подчерта Данилов.

Киев атакува само военни цели, допълни секретарят на украинския Национален съвет за сигурност и отбрана.