Украинските войници във временно окупирания Крим няма да използват "тактиката на опожарената земя" - няма да разрушат всички мостове, пътища и железопътни възли. Работата на военните на полуострова ще бъде целенасочена.

На втория етап защитниците на Украйна ще унищожат руските войски, прогнозира Александър Зеленко, бивш офицер от външното разузнаване на Комитета за държавна сигурност на СССР, в ефира на канала FreeDom.

„Да, ние разглеждаме вариант, че войските (на Руската федерация – Ред.) ще се опитат да се задържат дори в условията на дефицити, а сега им даваме възможност да си тръгнат.

Тоест, чрез унищожаване на пътищата за доставки, складове, центрове за управление и комуникационни центрове, намаляваме боеспособността на войските и им показваме, че не могат да воюват“, каза той.

Бившият шпионин обяви, че на врага се дава да разбере, че може да се спаси, ако напусне територията.

„Но ако това послание не свърши работа - добре, както се казва, ще отидем на втората хипотеза: ако врагът не се предаде, той ще бъде унищожен.

Това ще бъде втори етап от използване както на дронове, така и на оръжия за голям обсег. Има и още има някакви възможности, които няма да обявяваме, но те няма да се харесат много на руските войски“, подчерта той.

В началото на юни украинските власти потвърдиха, че контранастъплението на украинските въоръжени сили за 2023 г. вече е започнало. Въоръжените сили на Украйна, по-специално, се придвижват напред в южната и източната част на страната, редица населени места бяха освободени.

Експлозии по вражески цели, включително летища и складове, бяха чути повече от веднъж в Крим. Освен това Кримският мост неведнъж бе сериозно атакуван и повреден. В края на юли началникът на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна Кирил Буданов заяви, че украински войници скоро ще влязат на територията на полуострова.

Нови удари по моста

Междувременно днес Москва обяви, че тази нощ е свалила над Черно море три украински военноморски дрона, насочени към Кримския мост - нова атака, приписвана на Киев, който тази седмица пое отговорност за първата си офанзива, извършена с дронове, предаде Франс прес.

Според руското Министерство на отбраната украинските дронове са били унищожени около 2:20 ч. московско време (23:20 ч. по Гринуич), преди да достигнат моста, построен след анексирането на Крим през 2014 г. и редовно взиман на прицел от Киев.

На 12 август две украински ракетни атаки бяха осуетени над този стратегически мост в Керченския проток, докато предишна офанзива през юли причини големи щети на пътната част на моста, който се използва и за транспортиране на военно оборудване за руската армия, която се бие в Украйна.

Преди тази предполагаемо осуетена офанзива от Москва, Киев обяви вчера символична победа, като заяви, че тази седмица е извършил първата си атака с дрон от руска територия, където досега е извършвал актове на саботаж и въоръжени нахлувания. 

През нощта срещу сряда украински дронове са атакували летището на град Псков, на близо 700 километра от Украйна, в регион, граничещ с Естония и Латвия на запад, и с Беларус на юг.

„Безпилотните самолети, използвани за атака на военновъздушната база Крести в Псков, са изстреляни от вътрешността на Русия“, съобщи вчера шефът на украинското военно разузнаване Кирило Буданов в „Телеграм“.

Кремъл отказа да коментира това твърдение.

Според Буданов два руски военни самолета са били унищожени и два тежко повредени при атаката срещу Псков.

Казаното от Буданов идва в момент, когато се разпространяват спекулации за начина, по който Украйна засилва атаките с дронове в Русия като част от своята контраофанзива, съобщава БТА.