"Лудогорец" записа престижна победа като гост на "Аякс" на стадион "Йохан Кройф" в Амстердам - 1:0. Четирикратният еврошампион влиза в групите на Лига Европа, а "орлите" влизат в Лигата на конференциите. 

Резултатът от първия двубой - 4:1, предопредели по-лежерна настройка от страна на домакините. Те бяха и без голямата си звезда Мохамед Кудус, който премина в "Уест Хем".

Матиас Тисера реализира след отлична атака и добра завършваща комбинация в 62-ата минута. "Орлите" имаха възможности и за втори гол. Те очакват жребия за групите, който е в петък, а надпреварата започва във втората половина на септември.

Треньорът Ивайло Петев остави резерви капитана на тима Кирил Десподов и нидерландския вратар Серджио Пад. Според БТА, Десподов е пред трансфер в гръцкия шампион "Олимпиакос", което може да е причината за неучастието му в мача.

"Аякс" можеше да открие още във втората минута, но Симон Слуга излезе предвидливо и блокира удар на нападателя Бриан Броби. След четвърт час игра пропуск за тима от Амстердам направи и Кенет Тейлър. В 20-ата минута удар на Бърнард Текпетей бе блокиран от защитата на домакините.

След час игра "орлите" откриха резултата и смълчаха публиката на "Йохан Кройф". Резервата Доминик Янков бе изведен отдясно и центрира остро, а друга резерва - Матиас Тисера, бе пласиран най-добре, като не успя да вкара при първия си удар, спасен от вратаря Гортър, но се разписа при добавката - 1:0.

До края на срещата "зелените" дори опитаха да увеличи разликата, но покрай вратата стреляха Фон Витри и голмайсторът Тисера. Аржентинецът получи подарък от защитата на домакините, но ударът му премина покрай вратата. 

В добавеното време Бархуис пропусна да изравни. Добър резултат за "Лудогорец", предвид и трупането на точки за клубния коефициент. А и не всеки може да спечели на този стадион.