България отпадна на четвъртфинал на Европейското първенство по волейбол за жени. Във Флоренция тимът ни загуби с 0:3 (11:25, 13:25, 19:25) от Нидерландия, който е значително по-силен. Влезе в битката като фаворит и реализира потенциала си. 

Лоренцо Мичели започна със състав: Петя Баракова, Радостина Маринова, Мирослава Паскова, Мария Йорданова, Мира Тодорова, Мария Кривошийска и либерото Мила Пашкулева. Като резерви влязоха Мирела Шахпазова, Мерелин Николова и Вангелия Рачковска.

Освен, че отстъпваха чисто като класа, нашите изглеждаха емоционално и физически изчерпани след победата с 3:2 срещу Словакия в миналия кръг, дошла след драматичен обрат от 0:2. В първия гейм "оранжевите" имаха преднина от 13:5 и 21:10, за да вземат аванс при 25:11.

Във втората част Нидерландия отново диктуваше събитията на полето и спечели с 25:13. Опитите за нещо повече в атака на Мира Тодорова и Радостина Маринова не дадоха резултат и България отново отстъпи след категорично изостоване. 

В последния гейм българките опитаха да бъдат равностойни на своя противник, но успяха да задържат резултата до 8:8. След това "лалетата" поведоха с 16:12 и приключиха двубоя след 25:19. Все пак това бе най-равностойният гейм в мача.

Не спореше посрещането ни, а сервисът не затрудняваше опонентките достатъчно. Оттам не спореше и атаката. На обратния полюс бяха нидерландките.

Най-резултатна за България стана Радостина Маринова с 10 точки, а Елена Бечева добави още 7. 

За Нидерландия със 17 точки се отличи Джулиет Лохиус.

Класирането в челната осмица на Евро 2023 осигури участие и на следващия шампионат на Стария континент за България. А цялостната оценка за представянето ни е отлична. Като програма мининум целта бе достигане до четвъртфинал и тя бе постигната. Отборът е много млад.