Покрай масовото привличане на футболни звезди, Саудитска Арабия се насочва и към големи имена сред треньорите. След като седмици наред отричаше, към кралството поема и Стивън Джерард, легенда на "Ливърпул" и националния отбор на Англия.

Величието поема "Ал Итифак" (да не се бърка с шампиота "Ал Итихад"), отбор от златната среда във футболния елит на страната.

Договорът на Стиви Джи е за две години. За последно той предвождаше "Астън Вила", но бе уволнен през октомври м.г. Преди това направи "Рейнджърс" първенец на Шотландия за първи път от години, но бе изкушен от оферта от Бирмингам.

Предложения от Саудитска Арабия отказаха големи имена като Жозе Моуриньо, Юлиан Нагелсман, Марко Силва, като последният отклони договор за над 20 милиона долара от гранда "Ал Хилал".

Първото голямо име в арабската държава бе Кристиано Роналдо, още през зимата. Последваха го Карим Бензема, триото от "Челси" Нголо Канте, Калиду Колибали и Едуар Менди, Марчело Брозович, Рубен Невеш... Списъкът тепърва ще набъбва.

"Ал Итифак" не е сред петте водещи клуба, придобити от Обществения инвестиционен фонд, контролиран от престолонаследника принц Салман. Въпреки това също получава държавни средства в голямата цел Саудитска Арабия да се превърне във водеща спортна дестинация и мащабен инвеститор в спорта.

Готви се кандидатура за Световно. А въпросният фонд практически притежава "Нюкасъл".

Ясно е, че Стивън Джерард ще опита да вземе със себе си и футболисти, като вече се спекулира за застаряващи асове от Висшата лига.