Роберто Манчини изненадващо подаде оставка като селекционер на Италия и тя е била приета, съобщи Италианската футболна федерация с официално съобщение.

Това става десет месеца преди началото на Европейското, на което скуадрата трябва да защитава титлата. 

Наследникът на треньора начело на селекцията ще бъде обявен в следващите няколко дни, се казва в изявлението. Манчини е заявил желание да си тръгне снощи, а ръководството на федерацията е взело решение да го освободи днес.

Бившият нападател на "Сампдория" направи Италия европейски шампион преди малко повече от две лета, като записа световен рекорд от 37 поредни мача без загуба.

След това обаче "адзурите" не се класираха за Мондиал 2022 в Катар. Тогава Манчини реши да остане, футболните управници в страната го подкрепиха. Отборът продължи да се представя колебливо, но въпреки това напускането на специалиста е неочаквано.

Наскоро той изведе състава до полуфинал в Лигата на нациите, където тимът отстъпи пред бъдещия първенец Испания. В крайна сметка зае третото място.

А само преди няколко дни ръководителите на федерацията му дадоха още една длъжност - координатор на всички национални отбори. Позицията беше създадена с идеята той да има повече власт и да взима решения за формирането на талантите и на силни национални отбори при подрастващите. За момента няма информация каква е причината за оставката, спекулира се, че е получил оферта от Саудитска Арабия.

Манчини явно е искал да остави време на своя наследник да навлезе в работата преди новата серия квалификации през септември. 

Италия е с победа и загуба от два мача в евроквалификациите, като за момента отстъпва пред Англия и Украйна в класирането, но има и два мача по-малко.