Русия нанесе въздушни удари в Украйна през нощта. Засега няма данни за жертви, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Мишени на атаките са били столицата Киев и други украински райони, съобщиха въоръжените сили на страната.

В цяла Украйна около 3 ч. тази сутрин (и българско време) бе обявена въздушна тревога, която бе отменена три часа по-късно. 

Двама души са били ранени, а 10 сгради са понесли щети, в резултат на падащи отломки в един район в украинската столица, съобщи управителят на Киевска област Руслан Кравченко. Той не уточни за кой район става въпрос, но каза, че "благодарение на професионалната работа на силите за противовъздушна отбрана не е имало удари по критична инфраструктура или жилищни сгради".

От украинските военновъздушни сили казаха, че в Северна и Централна Украйна са унищожили четири крилати ракети, изстреляни от Русия. Те са засекли във въздуха общо осем вражески цели, но допуснаха, че останалите четири "вероятно (са били) фалшиви", като са имали за цел да заблудят противовъздушната отбрана на Украйна.

В атаката са участвали пет руски стратегически бомбардировача.

Украинската противовъздушна отбрана е свалила успешно "всички вражески цели, движещи се в посока Киев", съобщи ръководителят на градската военна администрация Сергий Попко, цитиран от държавната новинарска агенция Укринформ.

По-рано Киевската градска военна администрация съобщи, че украинската противовъздушна отбрана е отблъснала руска атака. Източник е свидетелствал пред "Ройтерс", че чул звук от взривове.

Два ирански дрона "Шахед", изпратени от Русия, са били свалени над Запорожка област, Югоизточна Украйна, предаде междувременно Укринформ, като се позова на украинските военновъздушни сили.

А Руската противовъздушна отбрана е унищожила украински дронове над Брянска и Курска област, предаде ТАСС, като се позова на министерството на отбраната на в Москва.

Ведомството каза, че Киев се е опитал да атакува цели на руска територия през нощта и тази сутрин. Руската противовъздушна отбрана е унищожила два безпилотни летателни апарата над Брянска и Курска област - региони, граничещи с Украйна.

Министерството на отбраната на Русия не съобщи за пострадали хора и нанесени материални щети, отбелязва Ройтерс.

Вчера шестима души бяха ранени при атака с дрон в друг руски регион, граничещ с Украйна - Белгородска област. По-късно снощи губернаторът Вячеслав Гладков съобщи и за един убит при друго подобно нападение.