Софийският районен съд отхвърли иска на бившия главен прокурор и бивш председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество Сотир Цацаров срещу съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков. Искът на Цацаров е заради медийно изказване на Петков през януари 2022 г.

Това става известно от решение на съда от 21 август. Според съда изказванията на Петков не са противоправни. 

Искът беше за претърпени неимуществени вреди, изразяващи се в уронване на личния и професионален авторитет, честта и достойнството, както и психологически и физически дискомфорт, притеснение, безпокойство и тревожност вследствие тв интервюта от 14 и 16 януари 2022 г. на Петков относно допуска до класифицирана информация на Цацаров, когато той беше шеф на КПКОНПИ. 

"Не е противоправно поведението при изказани мнения с негативна оценка, пряко или косвено засягащи конкретно лице, когато името му се коментира или се предполага във връзка с обществен въпрос, свързан с неговия пост, дейност или занятие. Такива оценки не могат да ангажират отговорността на автора им за обезщетяване на причинени неимуществени вреди на адресата, ако не засягат достойнството на личността (т.е. ако не съставляват обида)", се посочва в решението на съда.

Решението не е окончателно и подлежи на обжалване.

Цацаров заведе делото за 15 хил. лв. - с частичен иск от 1000 лв. (това е популярна "хитринка", тъй като плащаш само 4 % върху частичния иск, б.р.) обезщетение срещу бившия премиер, след като на 14 януари м.г. Петков обяви в директно влючване в тв ефира, че бившият главен прокурор е ненадежден и допускът му до класифицирана информация е отнет. Ден по-рано, на 13 януари, Цацаров обяви, че смята да подаде оставка като председател на КПКОНПИ.

Тогава пПетков казва, че е уведомен, че „от ДАНС, че са отнели разрешението за достъп до класифицирана информация до ниво „Строго секретно” на председателя на КПКОНПИ”, както и че приветства това тяхно решение, че това е „най-доброто решение“ и че вече няма хора извън закона. Петков специално набляга на няколко пъти, че в петък ДАНС чакала Цацаров да го информира, че му отнема достъпа, а той в четвъртък подал оставка. Прави и аналогии, че сигурно бившият главен прокурор е знаел нещо.

А на въпрос дали ще бъде търсена и отговорност от Цацаров, Петков отговаря:

„Ами, предполагам, че да.“

След изявлението на Петков последва официална позиция от Цацаров, че това не отговаряло на истината, а ДАНС е отнела секретния му достъп под натиск от управляващите, ползвайки за претекст участието му в скандалния случай, станал известен като "ЦУМ-гейт".

Около месец по-късно, през февруари 2022 г. Държавната комисия по сигурността на информацията отмени акта на ДАНС за отнемане на допуска на Цацаров, а прокуратурата отказа да образува разследване срещу него. От 1 март той се върна във върховната прокуратура като шеф на отдел.

Врамките на процеса в полза на Цацаров свидетелства шефката на пресцентъра на КПКОНПИ, която първо му се обадила да гледа бТВ, а после и лично се видяла с него.

„... Свидетелства, че работела с ищеца от 10 години и не го е виждала такъв. Ищецът бил целия зачервен, имал нещо като кръвоизлив в едното око, нещо като кръвни разклонения.

Свидетелства, че видяла на бюрото му апарат за кръвно налягане и го попитала дали е добре. Ищецът и казал, че се чувства извънредно сломен. Свидетелства, че ищецът бил в емоционален шок и ѝ казал, че не самото отнемане на допуска до класифицирана информация го е разстроило, а това, че е поставена под въпрос цялата му кариера на съдия, прокурор и председател на КПКОНПИ."

Цацаров "не можел да си представи, че целият му житейски и трудов път е поставен под въпрос". Свидетелката казва още, че преди това не е виждала около него да има апарат за кръвно налягане, нито да е вземал хапчета.

Друг от екипа на бившия главен прокурор обявява, че „ищецът гледал безмълвен интервюто и свидетелят долавял как трепери слепоочието му".

Съдията приема обаче – като напомня, че в Конституцията има право на свободно изразяване и то може да бъде ограничавано само за да не се накърняват честта и доброто име на другиго:

"Това конституционно ограничение не означава, че не може да бъде осъществявана публична критика, особено на политически фигури, държавни служители и държавни органи (Р № 7 от 04.1996 г. на КС на РБ).

Тъкмо напротив. Границите на допустимата критика са по-широки", постановява в акта си съдия Деница Цветкова.

Тя се мотивира:

"Оценъчните съждения не могат да се проверяват за тяхната вярност - те представляват коментар на фактите, а не възпроизвеждане на обстоятелствата от обективната действителност.

За вярност могат да бъдат проверявани фактическите твърдения...

... Съдът намира, че изказванията на 14.01.2022 в обедната емисия „Новини” на БТВ и на 16.01.2022 в предаването „Тази Неделя” по БТВ съдържат оценки и мнения."