Русия удари днес с ракета театър и университет в центъра на северния украински областен град Чернигов, каза украинският вътрешен министър Игор Клименко. Убити са седем души, сред които - и 6-годишно дете, а 90 са ранени.

Хората бяха тръгнали на църква за религиозен празник, когато беше нанесен ударът, съобщи вътрешното министерство; 12 от ранените са деца, а 10 са полицаи.

Чернигов е град с много зеленина и вековни църкви, разположен на около 145 км северно от столицата Киев.

Вътрешното министерство съобщи, че покривът на драматичния театър е бил унищожен при удара.

Украинският президент Володимир Зеленски, който днес е на посещение в Швеция, осъди атаката, която по думите му е била срещу невоенни сгради.

"Ето какво е да си съсед с терористична държава, срещу това обединяваме целия свят. Руска ракета удари точно в центъра на града, в нашия Чернигов", написа той в „Телеграм“. "Площад, политехнически университет, театър. Една обикновена събота, която Русия превърна в ден на болка и загуба."

Преди нападението в Чернигов е била обявена изложба на производители на дронове, но организаторите нарочно не са обявили мястото, където тя ще се състои, написа във фейсбук една от тях - Мария Берлинская. 

Руските сили нанесоха снощи удари с дронове на север, изток и в централната част на Украйна.

Украинските военновъздушни сили съобщиха, че е засечена група от дронове "Шахед", които се движат от изток на запад  по границата на Харковско-Сумска и Полтавско-Черниговска области. На много места е обявена въздушна тревога заради заплахата от нанасяне на удари от окупаторите. Според данни на военното командване на Киев безпилотни самолети камикадзе летят над Черно море в посока южно от Одеска област.