Командирът на проруските сепаратисти в Донецка област Александър Ходаковски предложи Русия да замрази войната в Украйна по сегашните фронтови линии, възвръщайки отново на преден план идея, която до голяма степен не бе повдигана след опита за преврат от страна на ръководителя на наемническата група "Вагнер", съобщи американският Институт за изследване на войната, цитиран от БТА.

Русия няма да може да пребори Украйна и да завземе властта чрез военна намеса в близко бъдеще, заяви Ходаковски и добави, че е малко вероятно руските сили да успеят да окупират лесно други украински градове, повтаряйки изложените още през април идеи на лидера на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин.

Ходаковски, който е командир на батальона "Восток" (Изток), заяви, че вероятно ще се наложи да се стигне до "примирие" и че Русия може да навлезе във фаза "нито на мир, нито на война" с Украйна, отбелязва базираният във Вашингтон изследователски център.

Украйна ще бъде достатъчно отслабена в това състояние на замразен конфликт и при такава ситуация Русия ще може да упражнява по-голямо влияние върху нея, отколкото в момента по време на "специалната военна операция", отбеляза той.

В средата на април Пригожин предложи Русия да замрази войната с Украйна, за да създаде подходящи условия за бъдеща победа чрез преговори.

Руски източници твърдят, че фракция в Кремъл е силно заинтересована от замразяването на конфликта по сегашните фронтови линии по подобни причини, както и поради опасенията за вътрешнополитическа стабилност и икономическите последици от войната.

Обсъждането на тази идея обаче намаля с относителното мълчание на Пригожин след опита за преврат от страна на неговата частна военна компания "Вагнер" на 24 юни и след задържането на руския ултранационалист Игор Гиркин, който често призоваваше Кремъл да се противопостави на фракцията, целяща замразяване на войната.