Украински министър съобщи, че дрон-камикадзе, собствено производство на страната му е унищожил един от най-модерните и скъпи руски танкове в Източна Украйна.

Дронът FPV е поразил танк Т-90 близо до Сватово, един от най-активните участъци на фронта, написа в Телеграм министърът на цифровия преход Михаил Фьодоров. 

Той подчерта, че оръжие, струващо няколкостотин долара, унищожава вражеско оборудване, чиято стойност се измерва в милиони.

„FPV дрон удари вражески танк Т-90 на стойност 4,5 милиона долара“, написа Фьодоров в социалната мрежа.

"Имаме много такива случаи. Затова продължаваме да развиваме "армията от безпилотни самолети". Ще има още засегната техника на руснаците", добави той.

Автентичността на видеото не може да бъде потвърдена от независим източник.

Украйна успешно използва дронове - главно турски, американски и британски - от самото начало на войната, но започна и собствено производство. 

Освен че са по-евтини от бронираната техника и не излагат на опасност собствените войници, те не се влияят от минните полета пред руските отбранителни линии, които се оказаха главно препятствие пред украинското контранастъпление.

Русия също масово използва безпилотни летателни апарати както на бойното поле, така и за да атакува украинските градове. За последната цел си служи главно с ирански дронове "Шахед", за които се твърди, че е започнала да произвежда и сама. Украйна отговаря с реципрочни атаки, включително и срещу Москва.