Когато във Великобритания хванат руски шпиони следва арест, доказателства, дело. Когато в България се заловят руски шпиони не следва нищо.

Това каза военният министър Тодор Тагарев пред Нова тв в коментар на казуса със заловените във Великобритания български граждани, които са обвинени в шпионаж в полза на Русия.

"Този случай е от преди няколко месеца, от февруари".

Така Тагарев отговори на въпрос защо Великобритания не е информирала България за казуса и разследването, въпреки че сме партньорски държави в НАТО. През февруари на власт все още беше служебното правителство на Гълъб Донев, назначено от президента Румен Радев - припомни той, намеквайки, че явно кабинетът на Радев не се е ползвал с доверието на партньорските служби.

"За да има обмен на информация трябва да има доверие. Това доверие невинаги е налице", каза Тагарев.

И допълни, че настоящото правителство е направило много, за да гради доверие със съюзниците.

"В България в аналогичен случай имаше показен арест срещу ръководител на една партия за шпионаж. Малко след това той се оказа в Кремъл и получи орден от Владимир Путин", припомни министърът случая с Николай Малинов, лидер на русофиилската партия у нас.

Допълни, че е имало и други шумни арести на руски шпиони, от които също няма последствия.

Тагарев изтъкна, че арестуваните във Великобритания са имали ръководсни функции в изборния процес, което е притеснително.

Военният министър се съгласи с твърденията, че Русия е използвала атентата срещу Алексей Петров, за да се опита да дестабилизира политическата ситуация у нас.

"В Румъния такива провокации не успяват. Със сигурност всеки един случай е използван от Русия, за да вреди на нашите интереси", каза още Тагарев.

Той коментира и конфликтите с руски кораби в Черно море. Според него ако търговските кораби минават през териториални води на Румъния и България, които са държави от НАТО, ще е по-сигурно. Но всичко трябва да се обмисли внимателно, за да не се допусне ескалация.

"Русия провокира НАТО постоянно", заяви Тагарев.

Според него ако Доналд Тръмп отново стане президент на САЩ, това не означава, че помощта за Украйна ще спре. Тагарев припомни, че при първия мандат на Тръмп е имало опасения, че САЩ ще излязат от НАТО, но това не се е случило.