Един от тримата задържани за шпионаж българи в лондон е правил сделки с издирвания мениджър на пирамидата Wirecard. Това става ясно от тяхна кореспонденция, която бе публикувана от германския вестник „Ханделсблат“.

„Орлин Русев има добри новини. Той познавал китайски доставчик, който бил "повече от способен" да достави "висококачествени и персонализирани решения" за смартфони и други електронни устройства. Това пише българинът в имейл от 11 май 2015 г. Получателят: тогавашният ръководител на Wirecard за Азия Ян Марсалек.“

Така започва статията в „Ханделсблат“.

Русев пише, че самият той вече е поръчал там няколко "изключително здрави телефона" с "доста екзотични функции" и е останал впечатлен. Доставчикът е показал "рядка степен на креативност и мислене". Марсалек, казва той, трябва да му съобщи кой имейл да използва, за да му прати описание - и също така да предложи каква официална версия на тази сделка да измисли.

Размяната на имейли, получена от „Ханделсблат“, хвърля нова светлина върху руските връзки на избягалия мениджър на Wirecard. Русев е един от тримата български граждани, които са в ареста във Великобритания от февруари насам. Те са заподозрени, че са шпионирали за руските разузнавателни служби.

Русев е разменил девет имейла с Марсалек от Wirecard. От тях става ясно, че българинът е предоставил на австриеца специален смартфон Samsung и достъп до т.нар. телекомуникационен протокол SS7. За имейлите първи съобщи "Лондонският център за досиета", зад който стои критикът на Кремъл Михаил Ходорковски.

Русев изпратил на Марсалек инструкции стъпка по стъпка и помолил мениджъра: "Моля, изпълнете ги на телефона, който ти дадох". Ако Марсалек някога изгуби телефона, казва Русев в имейла от 14 юни 2015 г., той може да бъде проследен по този начин. "Дори ако някой смени SIM картата, той може да се свърже с вас без други д аразберат".

Българинът също така обещава: "Ще ви изпратя SS7 логовете веднага щом ги имам". Протоколът SS7 позволява на доставчиците на мобилни телефони да комуникират помежду си. През 2014 г. обаче германски експерти по сигурността доказаха, че потребителите с достъп до протокола могат да подслушват разговорите на трети страни. Според тях е възможно и проследяване.

Марсалек отбелязва електронното писмо в пощата си като "важно". Очевидно той е получил помощ при настройката на SIM картата си от живеещ в Чехия руснак на име Антон и от негови контакти в мобилната индустрия. На 16 юни 2015 г. Русев уверява Марсалек: "Антон ще се върне в Прага утре и ще направи конфигурацията лично".

Wirecard се срива през юни 2020 г., а Марсалек преминава в нелегалност скоро след това. Оттогава стават известни все повече подробности за връзките му с Русия. Разследващата мрежа Bellingcat съобщи, че австриецът е пътувал до Русия повече от 60 пъти от 2010 г. насам, като се твърди, че е използвал около десет различни паспорта.

Вестник „Ханделсблат“ разполага със снимки на Марсалек, който позира край Москва със сертификати от компания, предлагаща увеселителни полети с руски изтребители. Според доверени лица австриецът се е похвалил с пътуване до Палмира в Сирия през 2017 г. - по онова време той е можел да стигне дотам само с агенти на руското разузнаване.

Твърди се, че в Либия Марсалек е помогнал за прехвърлянето на средства за чуждестранните операции на руските разузнавателни служби. През 2018 г. в лондонските финансови кръгове той показвал документи, съдържащи тайната формула на руското нервнопаралитично вещество "Новичок", за което се твърди, че е получил от австрийски агент.

Марсалек обаче очевидно е имал тесни връзки не само с руските тайни служби. Германските следователи смятат, че той е бил информатор на австрийската разузнавателна служба BVT. Федералният главен прокурор "има индикации за това", се посочва в отговор на Федералното министерство на правосъдието на писмен въпрос на Фабио Де Маси, тогавашен депутат Бундестага, в края на 2020 г.

Смята се също така за сигурно, че Марсалек е избягал в беларуската столица Минск през юни 2020 г. с помощта на бивш агент на Русия в нает частен самолет. Твърди се, че оттам той е бил отведен в Москва от руската служба за външно разузнаване. Според проучване на „Ханделсблат“ Марсалек е живял поне известно време в луксозното московско предградие „Раздори“.

Миналата година различни медии съобщиха, че австриецът вече има руски паспорт и продължава да води луксозен живот в Москва под името "Герман Баженов". Освен това се разпространяват снимки, за които се твърди, че показват Марсалек пред рибен ресторант.

Твърди се, че Русев и другите българи, арестувани във Великобритания, също са имали по няколко паспорта. Разследващите обвиняват триото, че е използвало документите за самоличност от Италия, Франция и Великобритания, наред с други, с "нечестни намерения".

Според профила му в Linkedin Русев е собственик на компанията NewGenTech LTD. Наред с други неща, дружеството се занимава със "сигнално разузнаване", т.е. оценка на електронни сигнали за получаване на разузнавателна информация.

Станалите вече известни връзки с Марсалек дават нов тласък на спекулациите, които бяха изказани още през 2020 г. от близкия до разузнавателните служби московски вестник "Версия". По отношение на скандала с Wirecard вестникът пише: "Не виждаме края, а началото на една голяма шпионска история".