Трима български граждани са задържани във Великобритания по подозрения за шпионаж в полза на Русия, предаде Би Би Си.

Съобщени са имената на тримата:

- Орлин Русев, 45 г.
- Бисер Джамбазов, 41 г.
- Катрин Иванова, 31 г.

Смята се, че са работили за руските спецслужби, посочва британската медия. Обвинени са в притежаване на фалшиви документи за самоличност с "неправомерни намерения". Те включват паспорти, лични карти и други документи за Великобритания, България, Франция, Италия, Испания, Хърватска, Словения, Гърция и Чехия.

Тримата обвиняеми са били арестувани съгласно Закона за официалните тайни от детективи за борба с тероризма, които са към столичната полиция - орган, който се бори срещу шпионажа.

Кои са задържаните?

Тримата задържани живеели от години в Обединеното кралство.

Орлин Русев в миналото е извършвал бизнес сделки в Русия. Той се премества във Великобритания през 2009 г. и три години се занимава с финансови услуги. Според профила му в LinkedIn по-късно е притежавал бизнес, свързан със сигналното разузнаване, което включва прихващането на комуникации или електронни сигнали. Русев, чийто последен адрес е къща за гости в крайбрежния град Грейт Ярмът, също твърди, че е бил съветник в българското министерство на енергетиката.

Бивши съседи на Бисер Джамбазов и Катрин Иванова в лондонския квартал Хароу твърдят, че са били двойка. Джамбазов е описан като шофьор на болници, а Иванова се представя в LinkedIn като лаборант в частен здравен бизнес.

Двамата се преместили в Обединеното кралство преди около десетилетие и управлявали организация, предоставяща услуги на българи, включително запознаването им с "културата и нормите на британското общество".

Според български държавни документи двамата са работили и за избирателни комисии в Лондон, посочва Би Би Си.

Тримата обвиняеми трябва да бъдат изправени пред столичния Централен наказателен съд през януари. 

Съседи от домове, на предишни адреси на двойката, разказват пред Би Би Си, че българите им носели сладкиши като подаръци. Съседите им в Хароу казват, че детективите доста време претърсвали техния дом, като полицейското присъствие е било видимо в продължение на повече от седмица.

Отделът на полицията за борба с тероризма казва, че отделя все повече време за разследване на подозрения за държавни заплахи и шпионаж, особено свързани с Русия. Опасенията в тази сфера са следствие от придобили известност случаи от последните години, свързани с операции на руското разузнаване във Великобритания.

През 2018 г. руски разузнавачи се опитаха да убият бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солсбъри, графство Уилтшър, като използваха смъртоносното нервнопаралитично вещество "Новичок". Двойката, както и отзовалият се детектив Ник Бейли, бяха лекувани в болница и имаше опесност за живота им.

По-късно същата година местната жителка Доун Стърджис, която не е свързана със семейство Скрипал, почина, след като беше изложена на въздействието на нервнопаралитичното вещество, което е било оставено в Уилтшър в шишенце за парфюм.

През 2006 г. бившият служител на руското разузнаване Александър Литвиненко беше убит в Лондон, след като беше отровен от убийци, работещи за руската държава.

Коментар от посолството

Посланикът ни в Лондон Марин Райков коментира пред бТВ, че българското посолство в Обединеното кралство не е било информирано за задържането на тримата българи, каквато е обичайната практика.

Сводката е на седмична база, но според британската практика, ако те самите при ареста не пожелаят българските дипломатически служби да бъдат информирани, то това не се случва, поясни той.

Прокуратурата ги привлече за шпионаж

В късния следобед СГП съобщи, че води разследване срещу тримата за престъпление по Глава първа от НК, където са тероризъм, държавна измяна, шпионство, и пр.

Ето и съобщението:

СГП ръководи разследване за престъпление по Глава първа от НК

Във връзка с разпространена информация, че български граждани са задържани на територията на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия за предполагаем шпионаж в полза на Руската Федерация, Софийска градска прокуратура уведомява, че ръководи разследване за престъпление шпионаж по Глава първа от Особената част от НК. 

Досъдебното производство е образувано през март 2023 г. За установяване на престъпната дейност се извършват съвместни действия с Държавна агенция „Национална сигурност“. Предвид характера на досъдебното производство и това, че съдържа класифицирана информация, на този етап не може да се предоставят повече подробности.