Украинският президент Володимир Зеленски каза днес, че Украйна ще се бори срещу Русия в Черно море, за да гарантира, че водите му не са блокирани и страната може да внася и изнася зърно и други стоки, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Агенцията отбелязва, че това става броени дни, след като пълни с експлозиви украински безекипажни катери повредиха руски военен кораб близо до голямо пристанище на Черно море и удариха танкер на Русия.

"Ако Русия продължи да доминира в Черно море, извън нейната територия, да блокира или да ни обстрелва отново, да изстрелва ракети по нашите пристанища, Украйна ще направи същото. Това е справедлива защита на нашите възможности, на всеки коридор", каза Зеленски на видеозапис, публикуван на сайта на украинското президентство.

"Ние не разполагаме с толкова много кораби. (Руснаците) обаче трябва ясно да разберат, че до края на войната ще имат нула кораби, нула", подчерта украинският президент.

На брифинг с журналисти от латиноамерикански държави Зеленски е отправил призив към Русия да спре да изстрелва ракети и дронове по украинските пристанища и да позволи търговията. Не е ясно кога се е състоял този брифинг в неговата канцелария в Киев, посочва Ройтерс.

Русия блокира украинските черноморски пристанища в началото на нахлуването си в страната през февруари 2022 година. Блокадата задушава икономически Украйна, тъй като преди войната нейната икономика до голяма степен се основаваше на износа, главно на стомана и зърно, отбелязва Ройтерс.

Белгийски танкове, германско производство, тръгват към Украйна

Петдесет танка "Леопард 1" отпътуваха днес от град Турне в Белгия за Украйна, предаде белгийската новинарска агенция Белга, цитирана от БТА.

"Танковете ще спрат първо в Германия и Италия, където ще бъдат ремонтирани и оборудвани със съвременни оръжейни системи", каза пред в. "Де Щандард" Фреди Верслюис, главен изпълнителен директор на "Оу Ай Пи ланд системс" (OIP Land Systems).

"След това те ще се отправят към бойното поле", добави той.

Ще мине известно време, преди танковете действително да пристигнат в Украйна. "Само транспортът ще отнеме няколко седмици. Не можете просто да качите 50 танка на камион за няколко дни", каза Верслюис.

Търговецът на оръжие купува танковете "Леопард 1" преди около 10 години, когато белгийската армия ги изважда от експлоатация и ги заменя с по-леки танкове. По-рано тази година министърът на отбраната Людивин Дедондер обяви, че белгийската държава иска да откупи обратно танковете, за да ги изпрати на Киев. Според Верслюис предложението е било свързано с "неприемлива цена", което е направило продажбата невъзможна.

След това той е намерил купувач, който е закупил и дарил цялата партида на Киев. Верслюис не може да каже коя е тази държава или за каква сума са продадени танковете. Досега само Германия, Дания и Нидерландия са обявили, че ще дарят танкове "Леопард 1" на Украйна.

Поради голямото търсене на танковете и дългото чакане при производителите, пазарната стойност на тези танкове е нараснала поне до 500 000 евро за всеки един от тях.

"Леопард 1" няма да са първите танкове, изпратени от Белгия, които ще се появят на фронтовата линия. През юни миналата година Обединеното кралство закупи 20 самоходни гаубици от "Фландърс текникъл съплай" (Flanders Technical Supply). Те бяха извадени от експлоатация през 2008 г. от белгийското правителство, което сметна, че вече не отговарят на военната му стратегия.