Вероятността украинската армия да постигне напредък, който да промени баланса на конфликта, е много малка.

Това твърди анонимен западен дипломат пред Си Ен Ен.

По думите му западните чиновници все по-трезво оценяват способността на силите на Киев да си върнат значителна част от окупираните територии. Той се позовава на информация на четирима висши представители на САЩ и Западна Европа, запознати с разузнавателни данни.

„Това е най-трудното време на войната“, изтъква пред програмата конгресменът демократ Марк Куигли, който редовно присъства на брифинги за ситуацията.

Основно предизвикателство пред украинците са дълготрайните затруднения при пробива на многопластовите руски отбранителни линии в Източна и Южна Украйна. Там силите на Киев понесли „потресаващи загуби“. Това принудило украинското командване на възпре някои от подразделенията си, да ги прегрупира и да намали числеността им.

САЩ признават трудностите пред Украйна, но се надяват, че войските й наново ще постигнат напредък, изтъква американски представител.

Липсата на напредък на места е една от причините украинските сили да нанасят по-често удари по руска територия. Така те демонстрират уязвимостта на Русия.