Дадената вчера "на пожар" от депутатите дефиниция за "интимна връзка" предизвиква повече въпроси отколкото дава отговори. Така например опитът да се уточни, че интимни отношения може да има само между мъж и жена, всъщност води до двояко тълкуване - като отношения между жена с жена и мъж с мъж.

Това заяви тази сутрин секретарят на президента по правните въпроси, бивш депутат и министър на правосъдието Крум Зарков, в коментар за направените вчера набързо и на две четения изменения в Закона за защита от домашното насилие. 

Както е известно, първоначалната формулировка на вносителите от ПП-ДБ бе само "две лица". След продължили седем часа дебати обаче, в които на БСП и "Възраждане" се привиждаха дежурните "джендъри", в крайна сметка формулировката бе сменена. Така след последната редакция терминът "интимна връзка" означава - "съвкупност от доброволни, трайни, лични, интимни и сексуални отношения между две физически лица от мъжки и женски пол, независимо от това дали споделят едно домакинство и чието възникване, съдържание и прекратяване не са обект на правно регулиране от друг закон. Като трайни отношения се определят тези, които са с продължителност поне 60 дни".

Още снощи това породи коментари - че макар законодателят да е искал да фиксира двуполова връзка, всъщност е отворил врата за тълкуване за еднополова.

"Мъж и жена" се вмъкна в последния момент, но ако прочетете сега текста, съвсем не става ясно какво точно предвид е имал законодателят" - заяви днес Крум Зарков.

Според него неясно е и как ще се тълкува и доказва 60-дневният срок, след който ще се счита, че двама души имат "интимна връзка".

"Вчера те (депутатите) се събраха по спешност заради абсолютно справедливия гняв на хората и решиха да задушат този гняв, като хвърлят бързи решения. Само че в парламента има едно правило - там всичко спешно излиза грешно. Така се получи и вчера. Оставям настрана качеството и нивото на дебата, с който за съжаление посвикнахме", резюмира президентският съветник. - "Дефиницията, дадена вчера е доказателство, че парламентарната работа не е като да пишеш текстове като за фейсбук пост - всяка една от думите има значение. Правилно депутатите решиха да разширят обекта на действие, но го направиха по начин, който тепърва ще доведе до проблеми при правоприлагането."

По думите му големият въпрос е дали ще има България система, която да предотвратява насилието и да наказва насилниците. "Ако се остане дотук, не, няма да има", смята Зарков.

"Измененията се забавиха с две години заради такъв тип дебат - шеги, подмятания, кодошения, реторики, дебелашки изменения", посочи още.