"С какво е по-различно? За насилието има и сега закони. К'во чешаме езиците? Всички к* се събудиха, да се сетят, че преди 15 години са били изнасилени. Като оня американския режисьор, дето го напрайха на маймуна."

Думите са на депутата от ГЕРБ и бивш министър на културата Вежди Рашидов и са на фона на продължаващия вече близо седем часа дебат по измененията в закона срещу домашното насилие. "Американският режисьор" е Харви Уайнстийн.

Бившият министър се обръща към зам.-председателите на парламента Росица Кирова и Никола Минчев, явно без да знае, че микрофонът на Кирова е включен по време на дадената в този момент почивка. 

Видеото от стрийма от заседанието, който медиите излъчват, бързо обиколи социалните мрежи и предизвика вълна от възмущение и искане на оставката на Рашидов като народен представител.

Самият Рашидов вече не е в НС, макар гласуването по закона да тече. За сметка на това от пресцентъра на ГЕРБ изпратиха кратко изявление от негово име.

"Извинявам се за изречените от мен думи днес по време на почивката на пленарното заседание. Давам си сметка, че използваният от мен език е недопустим, особено в настоящия дебат и момент. 

Още веднъж моля за извинение пред цялото българско общество и всички жертви на насилие" - пише във въпросното изявление.

ГЕРБ се разграничи от Рашидов

В по-късен час последва и ново съобщение от ГЕРБ, в което се призовава Рашидов да подаде оставка за председател на комисията по култура на НС. Както и разграничение от депутатите от парламентарната група.

"Вежди Рашидов да подаде оставка като председател на Комисията по култура и медии в Народното събрание. Това призовава ПГ на ГЕРБ-СДС, която заседава днес след края на заседанието на Народното събрание. Повод за решението на групата на ГЕРБ са думи на народния представител Вежди Рашидов в почивката на парламента по време на дебата по промените в Закона за защита от домашно насилие. Освен това ПГ на ГЕРБ-СДС призовава Вежди Рашидов да подаде оставка и като член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ.

Народните представители от ГЕРБ-СДС се разграничават от изказването на Вежди Рашидов. Подобен език и разсъждения са недопустими за народен представител особено в момент като настоящия", се казва в съобщението.