Депутатите окончателно приеха на галоп и окончателно промените в Закона за защита от домашното насилие като включиха и термина "интимна връзка". След многочасови дискусии и обвинения от страна на БСП и "Възраждане", че целта на промените не била защита на жертвите на домашно насилие, а прокарване на "джендърски" интереси и влияния, депутатите решиха изрично да уточнят, че при интимната връзка става дума за отношения между "лица от мъжки и женски пол". Предложението в оригинал посочваше само "две лица".

След последната редакция терминът "интимна връзка" означава - "съвкупност от доброволни, трайни, лични, интимни и сексуални отношения между две физически лица от мъжки и женски пол, независимо от това дали споделят едно домакинство и чието възникване, съдържание и прекратяване не са обект на правно регулиране от друг закон. Като трайни отношения се определят тези, които са с продължителност поне 60 дни".

Промените в закона минаха днес и на първо, и на второ четене на извънредното заседание на парламента. 

До законодателните изменения се стигна след случая от Стара Загора, при който момиче беше нападнато и нарязано с макетен нож, и най-вече след вълната от последващи протести в цялата страна.

Първоначалното предложение от днес на Надежда Йорданова от ПП-ДБ за термина интимна връзка беше това да са отношения между две лица. От БСП обаче настояха да се уточни, че става въпрос за две физически лица от мъжки и женски пол, като дълго развиваха тезата, че Конституцията и Семейният кодекс не разрешават еднополови отношения. Нищо че в предложението на Йорданова изрично се посочваше интимните отношения "не са обект на правно регулиране от друг закон". Не бе подминато, разбира се, и страшилището Истанбулска конвенция.

Депутатът от ПП-ДБ Манол Пейков, който днес от трибуната защити ЛГБТИ общността и правото й също да се ползва от защита, публикува по-късно свой прочит на приетите текстове в частта с "мъжа и жената".

Уви, след седемчасови прения (и поредните нееднократни обвинения към нас в "джендърство", "опити за узаконяване на хомосексуалността" и пр.), към изначалната дефиниция на "интимна връзка" (на снимката долу), в която се говори просто за "две лица", към дефиницията бе добавено ограничаващото "от мъжки и женски пол" (сякаш ако връзката е между лица от един пол, за тях понятието "домашно насилие" не следва да важи).

(От съвсем трета страна, истината е, че неясната дефиниция "между две лица от мъжки и женски пол" може да бъде четена многопосочно и остава въпрос на интерпретация – никъде не е изрично указано, че едното лице трябва да е от мъжки, а другото от женски пол.)" - смята Пейков.

Дебатите продължиха седем часа, като освен "джендърите", спорно бе и записването на срок, след който ще се включи защитата. Социалистите предложиха да е многозначителното 69 дни. Любен Дилов-син пък поиска да са 40.

Дълго време бе разисквано и трябва ли да има запетая, "и" или "или" между "интимни" и "лични" отношения и дали и приятели, които се сбият по време на футболен мач можело да попаднат под ударите на закона.

Но още по-дълго - нарушен ли е правилникът на парламента, който е с ранг на закон, с това адхок гласуване на две четения в един ден. БСП и "Възраждане" се заканиха, че ще сезират Конституционния съд, но след "анти джендър" поправката изоставиха темата.

Наказанията - по-строги

По-късно парламентът прие на първо четене два законопроекта за промени в Наказателния кодекс (НК), с които се въвеждат завишени санкции за телесна повреда. Те бяха внесени, след последните случаи на домашно насилие, станали публични.

Законопроекта на  ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) и ДПС получи единодушна подкрепа от 178 гласа

За втория -  на „Възраждане“, „за" бяха  101 депутати, против бяха 75, двама се въздържаха, съобщава БТА.

Проектът на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС предвижда увеличаване размера на наказанието „лишаване от свобода“ за причиняване на средна телесна повреда от шест на осем години. Отменя се възможността за пробация при лека телесна повреда под формата на разстройство на здравето, извън случаите по чл. 128 и 129 от Наказателния кодекс ( бел. автора – тежка и средна телесна повреда). Заложени са и по-високи глоби за лека телесна повреда под формата на болка и страдание между 500 и 1000лв, досега санкцията беше от 100 на 300 лв.

Законопроектът на „Възраждане“ предвижда да се въведе минимален праг на наказанието „лишаване от свобода“ за причиняване на лека телесна повреда от три месеца. Вносителят предлага да не отпада пробацията за причиняване на лека телесна повреда под формата на разстройство на здравето. От „Възраждане“ предлагат в определението за престъпление, извършено „в условията на домашно насилие“ да се предвиди то да е извършено поне веднъж, преди повдигането на обвинението. 

Мая Димитрова от „БСП за България“ обяви, че парламентарната ѝ група ще подкрепи и двата законопроекта. Но отбеляза, че ако искаме да има превенция, тя трябва да започне от най-ранна детска възраст – от семейството, от училището. Колегата ѝ Георги Гьоков коментира, че случаят в Стара Загора с 18-годишното момиче разкрива дефицитите, които има в обществото, той е и ярка проява на проблемите в съдебната система. Не може да се отрече, че ГЕРБ-СДС,ПП-ДБ и ДПС реагираха светкавично на обществените очаквания, но предложенията са им неадекватни, посочи той. По думите му увеличаването на наказанието не е средство за превенция. Не бива да отменяме пробацията, но само ако се прилага правилно, смята депутатът.

Гроздан Караджов от „Има такъв народ“ заяви, че нищо няма да се промени с увеличаване на наказанията, тъй като проблемът не е в размера им, а в прилагането на закона. Според него законът не се прилага, защото правоприлагащата система е прогнила и всяка част от системата трябва да се реформира.