БСП ще опита да сезира Конституционния съд за приетите вчера на извънредно заседание на парламента промени в закона за защита от домашното насилие, с които бе въведено и дефиницията "интимна връзка".

Такава заявка даде днес депутатът и зам.-председател на Народното събрание от квотата на левицата - Кристиан Вигенин в ефира на БНТ.

Социалистите обаче имат само 23-ма народни представители, а за сезиране на КС се изискват поне 48 подписа. Затова, както вече много пъти преди, вероятно ще се търси подкрепата и на "Възраждане" и "Има такъв народ". Трите формации вчера всячески опитаха да спрат измененията в закона. Основният им мотив е, че те се правят набързо, като управляващите са погазили правилника за дейността на НС, който е със силата на закон с настояването си да бъдат гласувани на две четения в рамките на едно заседание.

Тази сутрин Вигенин изброи: "Непрецизни текстове, направени нови предложения със съществени промени спрямо първите текстове, след което предложение да се гласува на второ четене на същото заседание, което изрично е забранено от правилника, когато има предложение за промени между двете четения. Освен това има изрично решение на Конституционния съд". Става въпрос за решение от 2010 г., което описва как трябва да върви законодателният процес и изрично посочва правото на народните представители да внасят промени между двете четения.

"Ние заявихме, че сме готови да сезираме КС от една страна заради доста непрецизните текстове, които с нищо няма да променят резултатите в борбата с домашното насилие, но и заради начина, по който се прави. Стана традиция в това Народно събрание. Ние някъде трябва да сложим спирачката, защото както е тръгнало, в един момент няма да важат правила, няма да важи Конституцията - каквото реши мнозинството, това ще бъде. Когато самият парламент грубо гази законите, какъв сигнал даваме на хората. Ние самите собствения си закон не спазваме, тъй като правилникът е с ранг на закон", заяви зам.-председателят на НС.

И допълни:

"Оценката на почти всички, включително на вносителите, е ясна, че проблемът не е в закона. Казвате чакали сме дълго тези текстове, но абсурдното в цялата ситуация е, че в последния ден на НС приехме промени в Наказателния кодекс (НК), сега седмица по-късно, на извънредно заседание, пак ги променяме. Законът за защита от домашното насилие също бе променен през юли и то съществено, влезе в сила в първите дни на август и само няколко дни по-късно го променяме отново. Какво показва това? Показва, че от една страна правят (управляващите) некачествено законодателство, прави се без анализ на реалните проблеми. От друга страна показва, че тази реакция бе с цел да се успокои по някакъв начин обществото след случая с момичето от Стара Загора. Вместо да се мисли задълбочено и системно, панически се променят закони."

Вчера депутатите завишиха и наказанията за случаите на домашно насилие с изменения в НК, но само на първо четене. За септември оставиха предложенията на омбудсмана Диана Ковачева, която внесе текстове за инкриминиране и на изтезанията. Вигенин даде заявка, че ще припознае нейните предложения и ще ги внесе от свое име.

Изрази обаче съжаление, че не се прие вчера предложението му на защита да подлежат и хората, които живеят в едно домакинство, дори без да имат роднинска връзка. Че има нужда от такава поправка стана ясно по време на заседанието на комисията по правни въпроси миналата седмица, когато бе даден пример как ако внучка и приятелят й живеят в жилището на бабата, а приятелят малтретира възрастната жена, то тя не е защитена от закона, защото няма роднинска връзка с мъжа.