"Те минават всякакви граници, мислейки да направят подобно нещо."

47-годишната фермерка от Североизточна Австрия Беате Бренер не е на себе си от гняв, след като е научила, че Брюксел ще смекчи правилата за генномодифицираните организми (ГМО), за да стимулира геномното редактиране, съобщи Франс прес.

Заедно със съпруга си Валтер тя отглежда зърнени култури от 2002 г. насам върху площ от 60 хектара в селцето Шьонфелд ан дер Вилд. Те са под етикета "био", както почти една четвърт от производителите в тази страна, която е лидер в Европа в тази област. 

Беате се опасява, че екологичните й продукти ще бъдат замърсени от "новите геномни техники", модифицирайки генетичния материал на растенията, но без външни добавки, за разлика от генномодифицираните организми. Според биолозите това е невъзможно.

"Хората ни се доверяват, тъй като знаят как работим", твърди тя, обслужвайки Зузи Пофи, една от клиентките си в малкото си магазинче, която не иска и да чува, за каквато и да промяна на правилата.

"Става дума за здравето ни", бунтува се тази 64-годишна жена, докато производителката й обяснява основните линии на обсъжданото проектоспоразумение. "Трябва да вдигнем шум, за да ги накараме да отстъпят."

Според проучване на Търговската камара 94 на сто от австрийците подкрепят запазването на задължението за етикетиране на всички генномодифицирани храни. 

Жителите на алпийската страна изглежда не са много чувствителни към аргументите на ЕК, според които поставеното в строги рамки законодателство за ГМО, забавя развитието на "нови геномни техники" (NGT), необходими за приспособяването към климатичните промени.

За създаването на по-устойчиви към сушата разновидности или такива с ниско съдържание на глутен, не трябва да се необходими трудоемки процедури за лицензиране, проследяване или контрол, които се наложени на трансгенните растения. 

ЕК има подкрепата на по-голямата част от страните членки, както и на ЕНП, най-голямата партия в ЕП. Тя се надява да финализира текста преди европейските избори през юни 2024 г. 

Хранително-вкусовата промишленост е в начален етап: 90 заявки за получаване на разрешително за отглеждане на култури с "нови геномни техники" са подадени в началото на юли. Една трета от тях са в напреднал стадий на проучване.

В Белгия царевицата вече се тества на открито, а в Швеция са засадени картофи.

С оглед на това, че Европа е регионът, в който температурите се покачват най-бързо, професионалните организации оказват натиск.

Някои от тях обаче се съпротивляват. Левите европейски партии изискват анализ на рисковете и начини за проследяване на "новите култури".

С етикета "Био Австрия" и с 13 500 членове, Виена разполага с най-голямата асоциация за опазване на биологичното селско стопанство на континента и застава начело на тази битка.

В партньорство с неправителствената организация "Глоубъл 2000" (Global 2000), "Био Австрия" е събрала през декември близо 421 000 подписа срещу смекчаването на директивите.

"Био Австрия" осъжда "подчинението" на Брюксел на лобита, както и "отстъплението от правилата за хранителна прозрачност".

"Входът към новото генно инженерство трябва да остане също толкова сигурен, колкото и при ГМО", призова председателката на организацията Гертрауд Грабман, чието мнение се взема предвид от правителството във Виена.

Доминираното от Австрийската народна партия правителство защитава традиционните малки производители, залагащи на качеството, за да се наложат на единния пазар и разчита и на подкрепата на коалиционния партньор "Зелени-Зелена алтернатива" в битката срещу "калфите на магьосниците".

Промяната представлява "опасност", която "лишава потребителите от свободата им на избор", твърдят трима министри. Те обещават да направят всичко, "което е по силите им, за да запазят настоящите правила".

Беате Бренер разчита на тях, тъй като иска да запази "добрите автентични продукти", които са "гордостта на Австрия".

БТА