Широкомащабно изследване във Франция, което показва, че големите консуматори на биохрани по-рядко са засегнати от рак в сравнение с хората, които изобщо не консумират подобни продукти, всъщност разкрива, че е трудно да се открие причинно-следствена връзка между храненето и здравето, предаде Франс прес.
Невъзможно да се докаже в лабораторна среда, че даден хранителен продукт намалява риска от рак. Следоветелно учените трябва дълго време да следят здравословното състояние на хора и да изчакат у някои от тях да се развият ракови образувания, надявайки се впоследствие да идентифицират поведение, което е характерно за засегнатите от болестта.

Изследването на учени от Сорбоната, Френския институт за агрономически изследвания и Френския институт за здравеопазване и медицински изследвания обхванало около 69 000 доброволци, предимно жени. Хипотезата е, че консуматорите на биохрани поглъщат по-малко синтетични пестициди, докато ядат плодове, зеленчуци и зърнени храни, като по този начин са по-малко застрашени от рак, тъй като се предполага, че някои пестициди са канцерогенни. Участниците попълнили въпросници за доходите си, физическата си активност, дали пушат или не, за индекса си на телесна маса и посочили какви биохрани са консумирали през последните 24 часа. След това били разделени на четири групи в зависимост от консумацията на биохрани. Случаите на рак били регистрирани във всяка група в разстояние на средно 4 години и половина. Оказало се, че за участниците, които заявили, че консумират най-много биохрани, рискът от рак е с 25 процента по-малък, отколкото за доброволците, които изобщо не консумирали подобни храни. 
Изследването обаче открива значима статистическа взаимовръзка единствено относно риска от рак на гърдата за жените в менопауза и риска от лимфоми, по-специално от неходжкинов лимфом. 
Резултатите от изследването са публикувани в Journal of the American Medical Association.