Интернет може да ни накара да вярваме, че генетично модифицираните храни (ГМО) са отговорни за всеки здравословен проблем - от рака и затлъстяването до резистентността към антибиотици и аутизма. Но доклад на Националната академия на науките, базиран на над 900 научни, т.е. писани от учени изследвания, открива, че няма данни тези храни да вредят на човешкото здраве или да правят храните по-малко безопасни, пише Marketwatch.

Откритията, огласени във вторник, се сблъскват с тенденция в американската хранителна индустрия да се премахват ГМО съставките и на етикета да се изписва Non GMO.

Генното инженерство се използва от десетилетия в хранителния бранш, но огромната част от продаваната храна използва само устойчивостта на насажденията към хербициди и насекоми, а не други генетично модифицирани свойства.

Над 80% от опакованата храна, продавана в САЩ, съдържа ГМО, показва проучване на "Уолстрийт джърнъл".

Въпреки всичко докладът обръща внимание, че няма начин да бъдем сигурни за дългосрочния ефект от ГМО храната, защото не са правени такива изследвания, които да обвързват продължителната ѝ консумация с някакви заболявания.

Но нито едно от изследванията, извършени с животни и изледващи ГМО храната на химическо ниво не са открили нещо, което да навява връзка с евентуална вреда, пише доклада от 388 страници, който може да бъде изтеглен от този адрес.