Агенция "Франс прес" е завела дело в съда срещу  "Туитър", преименувана неотдавна на X, за да получи необходимите елементи, които ще ѝ позволят да преговаря за възнаграждение за използването на съдържанието ѝ в платформата.

"Франс прес" съжалява за явния отказ от страна на "Туитър" да обсъди прилагането на "сродните права", обяви АФП в специално съобщение.

Агенцията е сезирала вчера съд в Париж, за да предприеме мерки и да накара "Туитър" да предостави в съответствие с изискванията на закона всички необходими елементи за оценка на дължимото възнаграждение.

Социалната мрежа не е отговорила на молбата за коментар на АФП, уточнява БТА.

Сродното право или авторското право обхвана и цифровите платформи през 2019 г. посредством европейска директива, позволяваща на вестници, списания и информационни агенции да получават възнаграждение за използване на съдържанието им в интернет от големи дигитални платформи, често чрез откъси от статии, свързани със снимка.

След дълга съдебна битка някои френски и европейски медии, сред които и АФП, са получили от 2021 и 2022 г. възнаграждение от "Гугъл" (Google) за използване на съдържанието им, като стойността е поверителна.

Някои издатели са постигнали и лицензионно споразумение за използване на съдържанието им от "Фейсбук" (Facebook).

През юли три френски медийни групи - "Монд" (Le Monde), "Фигаро" (Le Figaro) и "Лез-еко - Паризиен" (Les Echos - Le Parisien) са подали иск срещу "Туитър" по същите причини.

Социалната мрежа бе придобита през октомври от милиардера Илон Мъск, който иска да я превърне в универсална платформа по модела на "WeChat" в Китай. 

"АФП ще продължи да прилага с всеки от засегнатите оператори необходимите юридически средства, за да постигне необходимия баланс в споделянето на стойността на информацията", се посочва в комюникето.

Преговорите с "Фейсбук" и други платформи (LinkedIn, TikTok) са поверени на Компанията за сродни права в медиите, организация за колективно управление, натоварена да събира и разпределя получените суми сред членовете си.