„Ще направим по-лоша конституция от текущата.“

"Правосъдие за всеки" се оттегля като съавтор на конституционните промени – какъвто бе заедно с ПП и ДБ.

Готви се подмяна на съдебната реформа.

Това са основните акценти от днешната прсконференция на Гражданска инициатива "Правосъдие за всеки".

Те обърнаха внимание кои от идеите им - според тях - са опорочени в последния вариант за изменения на основния закон, очакващ подкрепата на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС. Движението каза, че от 5 техни идеи, в първоначалния вариант са влезли 4, а сега са нула. И че дори не знаят кой е редактирал окончателния вариант.

Дадоха пример, че вместо да се намалят мандатите на "тримата големи" от 7 на 5 години, се вписва възможност за втори мандат. И така реално стават 10. Това са промени интуито персона, правени за опредлен човек - даде пример Петромир Кънчев и ясно намекна, че наближава краят на мандата на председателя на ВАС Георги Чолаков.

И попита - например в прокуратурата, нали никой не се съмнява, че след един мандат начело всеки главен прокурор ще може да си "осигури" преизбирането за втори мандат.

Отива на кино предложението - квалифицираното мнозинство за избор на важни органи като ВСС в Народното събрание да може да бъде сваляно при някои ситуации от 160 на 140 души.

От "Правосъдие за всеки" обърнаха специално внимание, че е бламирана идеята министърът на правосъдието да е член по право и да води заседанията на бъдещия Прокурорски съвет, след като ВСС се раздели на две.

Появилите се изменния са „явно отстъпление“ от всичко онова, което са говорили и писали заедно с ПП-ДБ, окачестви Кънчев.

Дори директно им било казано, че това - министърът да отпадне като ръководещ Прокурорския съвет е писано от Десислава Атанасова от ГЕРБ.

"От този момент нататък ние считаме, че повече нямаме споразумение с ПП-ДБ.

Да го кажа в прав текст – нито едно нещо не е изпълнено.

Ние вече не сме партньори на нито една политическа партия, която е внесла този законопроект, но ще играем роля на коректив", каза Велислав Величков.

Той заяви, че ще се противопоставят на всички, ако се опитат да подменят съдебната реформа и „не ни интересува дали това са Десислава Атанасова, Пеевски, Христо Иванов или Кирил Петков“.