Русия нанесе днес и снощи нови въздушни удари по Кривой рог и Харков и обстреля Херсон с реактивна артилерия.

Въздушна тревога беше обявена в цяла Украйна.

Нямаше веднага точни данни за жертвите и пострадалите в Харков. В Кривой рог, родния град на украинския президент Володимир Зеленски, ракети са попаднали в жилищен блок и в учебно заведение и убитите са най-малко петима, но числото им може да се увеличи, защото има хора под развалините. В Херсон по първоначални данни е убит един човек.

Високопоставен украински служител съобщи вчера за тежки сражения в североизточната част на страната, като силите на Киев са удържали позициите си и са постигнали успехи в някои райони. Руските военни заявиха, че са спрели украинските сили в североизточната част на страната. Те добавиха, че са свалили три украински дрона, които са се опитали да нанесат удар по Москва, като са повредили висока сграда, в която според сведенията се помещават правителствени служби, предаде БТА.

Украинският президент Володимир Зеленски определи вчерашния ден "добър ден, силен ден" на фронта, особено край Бахмут, където украинските сили твърдят, че си връщат позиции, загубени при превземането на града от руските сили през май. Украйна не е поела пряка отговорност за атаките с дронове, при които беше ранен едни човек, но Зеленски заяви, че войната "постепенно се завръща на територията на Русия - в нейните символични центрове".

Украинските сили са поразили над 50 района за съсредоточаване на руските войски, ликвидирани са десетки складове с боеприпаси и станции за радиоелектронна борба, каза украинската зам.-министърка на отбраната Анна Маляр. Тя добави, че са унищожени седем пункта за управление на противника и 12 зенитноракетни комплекса.

Украински дрон атакува полицейското управление в руския граничен областен център Брянск. Няма жертви, повреден е покривът на сградата, каза областният управител Александър Богомаз.

В района на Керч се наблюдава засилена активност на големи руски десантни кораби, каза говорителката на украинското оперативно командване "Юг" Наталия Гуменюк. Тя предположи, че руснаците търсят алтернативни начини за снабдяване на войските си в Крим след украинския удар по Чонгарския мост през уикенда.

Вашингторският институт за изследване на войната в днешния си анализ отбелязва, че руските военни блогъри мълчат за този удар и предполага, че това е по нареждане на Кремъл под заплаха за наказание за тези, които го нарушат.

Междувременно руската Частна военна компания (ЧВК) "Вагнер" съобщи в свой канал в Телеграм, че прекратява приема на наемници за неопределено време. 

Руският канал в Телеграм ВЧК-ОГПУ пише, че руските власти са изменили формата на изолация на доскорошния зам.-командващ на войските в Украйна ген. Сергей Суровикин. Според текста той вече се намира в жилищно помещение, но му е забранено да общува с когото и да било, а кариерата му може да се смята за приключена заради подозрения, че е симпатизирал на неуспешния бунт на "Вагнер" през юни.