Руските власти са прехвърлили частната военна компания "Вагнер" в Беларус, за да отклонят вниманието на Украйна от главния фронт, заявява беларуският независим военен анализатор Александър Алесин, цитиран от УНИАН.

"Настоявам, че задачата на частната военна компания "Вагнер" не е нахлуване в Полша и нахлуване в балтийските държави. Задачата е да се поддържа напрежението на границата, за да се отвлече вниманието на Полша, западните държави и Украйна именно върху полско-беларуската граница, за да изтеглят операциите си от главния фронт в Украйна", обясни той пред телевизия ФРИЙ ДОМ.

Освен това Кремъл се опитва да запази групата "Вагнер" след "похода към Москва". "Изпращането ѝ в Беларус запазва групата за Русия, така че тя все още може да се бори за влияние в африканските страни", добави той.

Редица европейски държави изразиха загриженост във връзка с изпращането на наемниците от "Вагнер" в Беларус. Полша, Литва и Латвия заявиха, че е необходимо да засилят защитата на своите граници. Варшава смята, че бойците могат да проведат терористична операция в Сувалския коридор, обединяващ Полша и Литва.