Теператури от над 40 градуса по Целзий и горски пожари са обхванали почти всички държави около Средиземно море, предават световните медии. Бедствията убиха най-малко 40 души - в Гърция, Италия и в Алжир. 

Стотици пожарникари и доброволци се борят със стихиите, засега - без видим успех.

Сред най-постдарадалите места е гръцкият остров Родос, откъдето туристите панически бягат. В пламъци са 10 на сто от територията на острова, който е престижна и скъпа курортна дестинация. Гасенето продължава по въздух и вода, но се налагат и евакуации. Тежко остава положението и на островите Керкира и Евия.

Днешният 26 юли е сред дните от началото на лятото, в които опасността от пожари е най-висока в южна Европа, съобщи БНТ.

Освен в Гърция, критична е ситуацията в Италия, Франция, Испания, Тунис и Алжир. Екстремно високите температури и силните ветрове се превърнаха в кошмар за хората в тези държави,  предаде още националната телевизия.

Вече близо седмица летището в Палермо отваря за кратко и отново е принудено за спре работа. Там и в Калабрия са загинали най-малко петима души - предимно възрастни хора, които не са успели да се евакуират достатъчно бързо.

Само за ден в Италия са възникнали 1400 пожара. Сред най-тежко засегнатите области е Палермо, където местните определиха ситуацията като "ад под небето". На Ботуша критично е и в Пулия. Очаква се в няколко области да бъде обявено извънредно положение.

Губернаторът на Палермо Ренато Шифани снощи написа във "Фейсбук", че вчерашният ден е бил един от най-тежките в областта през последните десетилетия, предаде БТА. 

Все още горят пожари по хълмовете около Палермо, като в потушаването им участват и самолети. От миналия вторник насам най-голямото летище в Сицилия (това в Катания - бел. ред.) е почти изцяло затворено заради пожар, избухнал в сграда на един от терминалите.  

Министърът на гражданската защита Нело Музумечи изрази надежда, че туризмът в засегнатите области няма да пострада от отлив на посетители. "Има такъв риск… и това е разбираемо", каза той пред в. "Стампа".

По-късно днес, 26 юли 2023 г., беше насрочено заседание на правителството, на което се очаква в някои провинции да бъде обявено извънредно положение. Предвижда се и въвеждането на специална схема за отпуски на служителите, които са най-силно изложени на топлинната вълна.  

Докато Южна Италия се бори с горските пожари, северната част на страната се съвзема от силни бури, които вчера доведоха до два смъртни случая. Една от жертвите е 16-годишно момиче, което е било смазано от падащо дърво.

В ранните часове на деня пожари избухнаха и на френския остров Корсика. Заради вятъра със скорост от 130 км/ч за часове пламъците достигнаха опасно близо до три села, които са евакуирани.

Цял спасителен екип от 34-ма души, сред които 10 военни, които ръководели евакуация в местна провинция, са загинали, след като огънят напълно ги обградил, предаде БНТ.