Изгарящата жега, която изпече части от Северна Америка и Европа този месец, би била „на практика невъзможна“ без причиненото от човека изменение на климата, заявиха изследователи във вторник, 25 юли 2023 г. 

Юли е на път да бъде най-горещият месец в световен мащаб, откакто се води статистика. Десетки милиони хора за засегнати от жегите в северното полукълбо. Експертите предупреждават, че предстои и по-лошо, ако не намалим емисиите, нагряващи планетата.

Силни горещи вълни обхванаха Южна Европа, части от Съединените щати, Мексико и Китай този месец с температури над 45 градуса по Целзий.

В новия си бърз анализ на изгарящите температури учените от групата "Уърлд уедър атрибюшън" (World Weather Attribution) установиха, че горещите вълни в части от Европа и Северна Америка биха били почти невъзможни без изменението на климата.

Високите температури обхванаха голяма част от югозападната и южната част на Съединените щати - включително Финикс, Аризона, където в рекордните три поредни седмици температурите са над 43 градуса по Целзий.

Пожарите в континенталната част на Гърция и островите накараха десетки хиляди да избягат, туристите - да се втурнат към евакуационни полети, премиерът да каже, че страната е „във война“.  

В Пекин правителството призова възрастните хора да останат на закрито, а децата да съкратят времето за игра на открито, за да намалят излагането на топлината и замърсяването с приземен озон.

"По-екстремно"

Учените вече са установили, че изменението на климата – с около 1,2 градуса по Целзий глобално затопляне от края на 1800 г. – е направило горещите вълни като цяло по-горещи, по-дълги и по-чести.

За да проследят доколко юлските горещи вълни в северното полукълбо са се отклонили от това, което би се очаквало без това затопляне, Ото и нейните колеги са използвали данни за времето и компютърни симулации, за да сравнят климата, какъвто е днес, с този от миналото.

Изследователите казаха, че са се съсредоточили върху периоди, когато „жегата е била най-опасна във всеки регион“.

Ото каза, че в миналото би било „по принцип невъзможно“ такива тежки горещи вълни да се случат по едно и също време и че хората вече не трябва да се изненадват да видят падащи температурни рекорди.

Бъдещето може да бъде още по-лошо.

„Докато продължаваме да използваме изкопаеми горива, ще виждаме все повече и повече от тези крайности.“

Изследователите са установили, че тези тежки горещи вълни вече могат да се очакват приблизително веднъж на всеки 15 години в Северна Америка, на всеки 10 години в Южна Европа и на всеки пет години в Китай.

И те ще станат още по-чести - случващи се на всеки две до пет години - ако повишаването на температурата достигне 2 градуса по Целзий, което се очаква след около 30 години, освен ако страните  изпълнят обещанията си по Парижкото споразумение и бързо намалят емисиите.

Проучването установи също, че тези горещи вълни са били по-горещи, отколкото биха били без изменението на климата.

Миналата седмица водещият климатолог на НАСА Гавин Шмид каза пред репортери, че юли 2023 г. е не само на път да бъде най-горещият месец, откакто се води статистиката, но и най-горещият от „стотици, ако не и хиляди години“.

Експерти казаха, че нарастващата топлина не може да се дължи единствено на затоплящия се климатичен модел на Ел Ниньо, който не се очаква да се засили до по-късно през годината.

Както при другите въздействия от изменението на климата, най-уязвимите са най-застрашените.

Миналата седмица Световната здравна организация заяви, че екстремните горещини натоварват системите на здравеопазване, засягайки възрастни хора, бебета и деца.

СЗО заяви, че е особено загрижена за хората със сърдечно-съдови заболявания, диабет и астма.