Гърция е "във война" - с пожарите. Това бяви днес премиерът на страната Кириакос Мицотакис. Пожарите продължават да горят повече от седмица и принудиха десетки хиляди души да се евакуират.

„Ситуацията, в която се намира Гърция, е следствие на климатичните промени“, каза Мицотакис по време на парламентарен дебат, излъчен по гръцкото национално радио, информира БТА.

Гръцките пожарникари се борят с пламъците днес в общо 64 региона на страната, а огънят наложи евакуацията на десетки хиляди туристи от островите Родос и Корфу. Опасността от пожари остава повишена, особено за по-широкия региона около Атина, полуостров Пелопонес и множеството острови в Егейско море, предупреди гръцката Гражданска защита.

Мицотакис благодари на всички хора, които са помогнали в потушаването на пожарите в цялата страна през последните дни. Според него фактът, че няма жертви в пожарите в няколко региона, е следствие от усилията на пожарникарите, службите на Гражданска защита, бреговата охрана и доброволците. Той предупреди, че ситуацията в следващите няколко дни ще продължи да бъде опасна.

На остров Корфу, в северозападната част на страната, пожарът бе овладян днес. Тази нощ местните власти са предприели превантивни мерки за евакуация на около 2600 души. Лодки на бреговата охрана са превели хората в безопасност. Самолети и хеликоптери на пожарните служби бяха изпратени днес сутринта до всички огнища на пожарите, информира Гражданска защита. Силните ветрове продължават да подхранват пламъците, информира говорител на пожарните екипи.

Първите пожари се възпламениха край столицата Атина миналия понеделник, на фона на гореща вълна и силни ветрове. За първи път от две седмици метеоролозите в Гърция прогнозират захлаждане на времето от четвъртък.

Очаква се температурите да паднат до около 35 градуса, което е нормалната температура за този период от годината. В неделя бяха измерени 46,4 градуса в южната част на полуостров Пелопонес. Това е четвъртата най-висока температура, измервана някога в Гърция.

Преди очакваното захлаждане се очаква още един последен горещ ден с температури до 46 градуса в сряда, според метеоролози.

Захлаждането ще бъде в резултат на силни северни ветрове и Гражданска защита предупреди, че това може да доведе до разпространяване на горските пожари.

На Корфу пожарът е овладян, но около 2600 души бяха евакуирани

Около 2600 души от 17 селища бяха евакуирани заради горски пожари на остров Корфу. Изгорели са 20 000 декара площи.

В село Луцес в северната част на острова пожарът е достигнал големи размери, като има опасност и за околни селища. Според последните информации огънят в селата Санта и Меκгула е потушен. На популярния курорт Нисаки е започнала евакуация от вчера, предаде ДПА, на която се позовава БТА.

Днес гръцките медии съобщават за нови пожари и на остров Евия (Евбея) и на полуостров Пелопонес.

На Родос пожарът бушува седми ден

Огънят от горските пожари в южната част на Родос достигна къщи и магазини в село Асклипио, предаде гръцката агенция АНА-МПА.

Сили на пожарната и доброволци се опитват да овладеят ситуацията, докато в района духат силни ветрове, съобщава националната телевизия ЕРТ.

„Всички сили на Гражданската защита действат непрекъснато на всички фронтове“, заяви говорителят на пожарната Василис Ватракодиянис. Той съобщи, че към 10-те хеликоптера има допълнителна помощ от осем самолета - два от Турция и един от Хърватия, изпратени за справяне с пожарите.

Съобщение от 112 беше изпратено до живущите в областта Генади и Вати в южната част на острова за евакуация към съседното селище Киотари.

През уикенда от района, засегнат от пожарите, бяха евакуирани около 19 000 души.

Пожарникари и доброволци продължават да се борят с пожарите на егейския остров вече седми ден.

Турция евакуира гражданите си от острова

Турският генерален консул на гръцкия остров Родос Салим Кърджалъали съобщи, че са били евакуирани всички турски граждани, летуващи на острова, заради пожарите, които бушуват вече седми ден. Част от евакуираните са напуснали острова, други са прекарали нощта в спортни зали, училища и конферентни центрове на безопасно място. Три ферибота са изпратени на острова, за да превозят хората. 

По данни на гръцкото министерство на климатичните промени и гражданската защита са евакуирани общо 16 000 души по суша и 3000 души по море. Според информацията това е най-мащабната досега операция по евакуиране заради горски пожар.

Продължават дейностите по евакуиране на хората и усилията за потушаване на пожара. 266 огнеборци, 42 машини, 5 хеликоптера и 10 самолета участват в гасенето. Предвижда се още 60 огнеборци и 15 машини да бъдат изпратени на остров Родос за справяне с пожарите. Съобщава се, че пожарът продължава на три активни фронта, както и че в някои точки на острова са прекъснати телефонните връзки.

Турция изпрати в Гърция два противопожарни самолета амфибия и един противопожарен хеликоптер, съобщиха от Дирекцията по комуникациите към турското президентство. Според информацията машините са били изпратени лично по нареждане на турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

На летището в Родос работи бюро за чуждите граждани

На международното летище на Родос, терминал 1, вече работи бюро за помощ на чужди граждани (Help Desk) на Министерството на външните работи на Гърция, съобщават от българското външно министерство на сайта си във връзка с пожарите в Гърция. 

Службата ще улеснява и координира, в сътрудничество със съответните посолства, навременното заминаване на чуждестранни посетители, които са изгубили своите документи за пътуване. Обособена е специална зона, където се настаняват семейства с малки деца и хора с увреждания. В обособени зони на летището се предлагат безплатна храна и бутилирана вода. 

Общо 1489 души вече са напуснали страната от вчера до днес в 6:00 сутринта. Самолетите, които са пристигнали празни, са с дестинации главно в Англия, Германия и Италия. Ситуацията на летището значително се подобрява, като няколко зони за настаняване вече са почти празни. Според оценки на служители на Help Desk при тези темпове ситуацията ще се нормализира напълно до днес следобед.

По данни на Службата за пожарна безопасност на Гърция през нощта на остров Родос е имало голямо повторно разпалване на огъня. Новото огнище е в района между Аполо и Платания, като има и разпръснати огнища на изток към Малона и Масари. В гасенето участват 266 пожарникари, 55 автомобила и 16 групи пешаци, три хеликоптера и четири самолета, информират от МВнР.

От ведомството подчертават, че чужди граждани, които желаят да се свържат с Help Desk, могат да се обадят на следните телефони: +30 6985889650 / 6983209611. В случай на особено спешна нужда връзка с Help Desk, може да бъде осъществена и през WhatsApp  на мобилен номер: +306977960941.

Звеното за управление на кризи на Министерството на външните работи на Гърция продължава да работи непрекъснато. Чуждите граждани могат да се свържат  с него на следните телефони: +30 210 368 1350 / +30 210 368 1259 / +30 210368 1730. Гръцките и чуждестранни граждани, които са в непосредствена опасност могат да  се свържат директно с Гражданска защита на +30 2131331200. 

От МВнР информират, че днес в цяла Гърция се наблюдава лек спад в температурите, но утре отново се очакват екстремни метеорологични условия, които според прогнозата на Националната метеорологична служба се формират от взривоопасната смес от много високи температури, очаквани до 45 градуса по Целзий, под 15% влажност и силни ветрове.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се обърнат към посолството на Република България в Атина на следните телефони: +30 210 67 48 107; +30 210 67 48 105; +30 210 67 48 106, както и към генералното консулство на България в Солун на тел. +30 2310 829 210 и на дежурния телефон в извънработно време: +30 2310 869 510. Въпроси могат да бъдат отправяни и на имейл адресите: embassy.athens@mfa.bg; embassbg@otenet.gr; consular.athens@mfa.bg; Consulate.Thessaloniki@mfa.bg, припомнят от МВнР.