„Русия няма да посмее да нападне държава, която е член на НАТО, защото знае какъв ще е отговорът."

Това заяви пред журналисти премиерът Николай Денков по повод думите на депутата от руската Дума Пьотр Толстой за българското Черноморие. 

Депутатът от „“Продължаваме промяната – Демократична България“ Ивайло Мирчев призова вчера Външно министерство да привика руския посланик за обяснения заради изказване на заместник-председателя на руската Дума Пьотр Толстой, че българското Черноморие било руско и че след Украйна, България и Румъния били следващите. 

"Хората не трябва да се плашат. Няма опасност за България и причината е, че ние сме членове на НАТО, а Русия няма да посмее да нападне държава член на НАТО, защото знае какъв ще бъде отговорът", каза Денков, който е на посещение в Атина днес.

Премиерът припомни, че Пьотр Толстой не за първи път отправя провокации към България.

"Вероятно бихме ги подминали, ако той не беше депутат. Правейки тези изказвания минава приемливите граници. Ще говоря с Министерството на външните работи. Смятам, че трябва да се даде ясен знак, че това са неприемливи изказвания. На посланик Митрофанова трябва да ѝ бъде предадено това съобщение. Аз не смятам, че тя трябва да бъде обявена за персона нон грата, заради едно такова изказване. Все пак то не е нейно“, добави Денков. 

Той призова да не се поддаваме на провокации. Голяма част от подобни изказвания, по думите му, се правят за вътрешна употреба пред руската публика. 

Премиерът смята, че има възможност да бъде увеличен значително капацитетът за превоза на украинско зърно през нашата железопътна система, а темата е обсъждана на днешната му среща с гръцкия му колега Кириакос Мицотакис в Атина. 

Денков отрече да се мисли за отстраняване на "Лукойл"

Денков отрече, че управляващите мислят за отстраняване на "Лукойл" от българския пазар. Това заяви в неделя Владислав Панев, един от лидерите на "Продължаваме промяната - Демократична България".

"Аз лично не съм разговарял с Панев, бях малко изненадан от някои от коментарите, които направи", каза днес Денков.

Попитан за сравнение с Италия, където в началото на годината "Лукойл" продаде рафинерията си, Денков уточни, че там става дума за сделка, а не за изтласкване.

"Смятам, че трябва да се разглеждат възможностите за сделки в България, ако от "Лукойл" решат да продават, това е тяхно право. Трябва да се търси това, което е най-добре за България - да има устойчивост, капацитет за захранване с горива на България. Но да говорим за изтласкване, репресивни мерки, това изобщо не влиза в плановете на това правителство", добави премиерът.

За 24 май, служебните кабинети и другите предложения

„Като човек на науката, за мен 24 май е бил най-светлият празник, който ни обединява всички. Питам - коя е групата от обществото в България, която би възразила срещу това, че 24 май е светъл празник”, коментира той от Гърция темата за смяната на датата на националния празник.

Подобно предложение е залегнало в проекта за промени в конституцията, представен вчера от ПП-ДБ.

Попитан дали трябва да се проведе референдум по въпроса, каквото искане дойде от ИТН, Денков отбеляза, че депутатите са достатъчно представителни.

"Народните представители представят техните гласоподователи. Промяна в конституцията се прави с голямо мнозинство - 160 или 180 депутати. Ако съберем такава подкрепа, смятате ли, че това няма да е представително за това какво смятат хората?", каза Денков.

Премиерът коментира и обмисляните промени по отношение на служебните кабинети.

Според него статутът на служебните кабинети има смисъл, ако те осъществяват прехода от едно редовно към друго редовно правителство.

„В България се видя, че ако имаме поредица от избори, един човек има целия контрол върху държавата”, посочи той.

Идеята да се премине към друг начин на предаване на властта била, за да се избегнат ситуации, при които няма контрол от Народното събрание, повтори той.

„Формата, която имаме в България, или я няма по света, или е някакво изключение”, твърди Денков.

И още:

„Предлагаме правителство в оставка и парламентът да продължават да работят. НС се разпуска месец преди изборите, а правителството, с ограничени пълномощия, осъществява административните дейности, свързани с изборите”.