Русия предупреди днес, че който превозва украинско зърно през Черно море, поема риск за сигурността си, след като тя се оттегли вчера от зърнената сделка, сключена преди година с посредничеството на Турция и ООН, предаде Франс прес.

"При липсата на подходящи гаранции за сигурност, възникват определени рискове", предупреди говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, добавяйки, че "ако нещо трябва да се прави без Русия, тези рискове трябва да бъдат взети под внимание".

Той каза това, отговаряйки на въпрос за изразената от Украйна решимост да продължи да изнася зърно през Черно море със или без съгласието на Москва за сигурността на корабите.

Повтаряйки това, руският външен министър Сергей Лавров каза в телефонен разговор с турския си колега Хакан Фидан, че краят на споразумението означава „оттегляне на гаранциите за безопасност на корабоплаването“, превръщайки северозападната част на Черно море, през което минават товарните кораби, във „временно опасна зона“.

„Министрите обмислиха други възможности за предоставяне на зърнени храни на най-нуждаещите се страни“, се казва в изявление на руската дипломация, цитирано от АФП.

Оттегляйки се от сделката в понеделник, Русия се позова на пречки пред износа на руски торове и други продукти.

Френският президент Еманюел Макрон каза, че руският президент Владимир Путин е направил "огромна грешка", прекратявайки участието на Москва в споразумението за износ на украинско зърно, предаде Франс прес.

"Той реши да превърне храната в оръжие… Мисля, че това е огромна грешка", обяви днес Макрон, говорейки на английски, в края на срещата в Брюксел между лидерите на страните от Европейския съюз и Латинска Америка.

Отмъщение за нападението на Кримския мост

Министерството на отбраната на Русия заяви днес, че е ударило военни цели в два пристанищни града в Украйна през нощта, което нарече "масиран ответен удар", ден след нападението срещу Кримския мост, за което Москва обвини Киев, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Руското министерство съобщи, че е нанесло удари по градовете Одеса, където има съоръжение на украинския флот, и Николаев на украинското черноморско крайбрежие.

"Въоръжените сили на Руската федерация извършиха масиран ответен удар през нощта, като използваха прецизни оръжия с морско базиране срещу обекти, където са били подготвяни терористични нападения срещу Руската федерация с използване на плавателни съдове без екипаж," се казва в изявлението на министерството. Ведомството съобщи, че е нанесло удар по кораборемонтен завод край Одеса, където са се произвеждали такива плавателни съдове.

"В допълнение, складови помещения, съхраняващи около 70 000 тона гориво, използвано за снабдяване на украинската военна техника, бяха унищожени" близо до градовете Николаев и Одеса, се казва в изявлението. Според него всички цели са били поразени и унищожени, и като доказателство се посочват пожари и взривове.

Ройтерс не бе в състояние да потвърди тази информация чрез независим източник.

Германският външен министър Аналена Бербок заяви, че всяка ракета, изстреляна от Русия по украинското пристанище Одеса, е равносилна на изстрелване на ракета по гладуващите по света, предаде Ройтерс.

По-рано украинските военновъздушни сили съобщиха, че шест руски крилати ракети "Калибър", както и над 30 дрона са били свалени, предимно над крайбрежните райони на Одеса и Николаев в южната част на страната.

Мъж и жена загинаха, а 14-годишната им дъщеря бе ранена вчера при украинското нападение, което според Москва е разрушило пътното платно на моста, свързващ Русия с Крим, който през 2014 г. Москва анексира от Украйна.

Киев не е поел отговорност за нападението. Украински медии съобщиха, че украинските служби за сигурност са използвали дронове на военноморските сили, за да атакуват моста, който съвсем наскоро започна да функционира нормално, след като претърпя сериозни щети при подобно нападение през октомври миналата година.