БСП се отказва от разговори за Конституцията, "Има такъв народ" иска референдум, "Възраждане" пак яхна вълната на недоволството.

Така най-общо може да се опишат политическите реакции след като вчера при представянето на проекта си за изменение в основния закон, от "Продължаваме промяната-Демократична България" предложиха 24 май да бъде вписан като национален празник, а сегашният (уреден с всички останали празници в Кодекса на труда) - 3 март, да остане официален.

Първата реакция дойде от лидера на ИТН Станислав (Слави) Трифонов, който традиционно се изявява чрез фейсбук постове.

"Ако някой има право да каже кога е българският национален празник, това е само българският гражданин, питан на референдум, а не негови представители, които всъщност са измамници" - написа Трифонов на финала на дълги съждения на тема (не)коалициията от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС, освобождаването на Плевен по време на Руско-турската война и мн. др.

От изявлението му не се разбира дали партията ще инициира допитване до народа по въпроса с националния празник.

Шанс за нова кампания, която да яхне вълната на недоволството, видя, разбира се, "Възраждане". 

"!!Долу ръцете от 3 март, българомразци!" - зове лидерът Костадин Костадинов, който от вчера до днес е посветил на темата ен на брой фейсбук публикации, в т. ч. 12-минутен разяснителен видео монолог.

Костадинов светкавично брандира профилната си снимка със стилизиран образ на Паметника на свободата на Шипка, призовавайки феновете си да направят същото.

Най-интересна обаче беше реакцията на лидерката на БСП Корнелия Нинова, която днес от Варна даде брифинг, в т. ч. по темата.

"С предложението да се промени националният празник от 3 март на 24 май се опорочи цялата идея за конституционна промяна. Това е абсолютен фалстарт на този процес, това е един вид родоотстъпничество през най-висшия закон в държавата - Конституцията. Това е допълнителен повод за разделение на българското общество и за насъскване на една група българи срещу друга."

"Допускам, че това е поредната дъвка, която се пуска на българското общество, за да влезем в безмислени разговорим спсорове, омраза, агресия едни срещу други, а зад това тази коалиция на омертата, на далаверата, на предателството към собствените им избиратели, да си довършии преразпределението на властта, паралелната държава да се прегрупира през това време и да се наместят корпоративни интереси", заяви Нинова.

И ключовото:

"Затова искам отсега да им кажа - ние получихме покана от Христо Иванов и от Кирил Петков за конституционни разговори. Както знаете, необходими са им нашите гласове за 180 гласа за бързата процедура за промяна в конституцията. Отговорът ни (на първо четене) е, че ако ще се събираме да разговаряме за промяна на националния празник от 3 март на 24 май, няма смисъл взаимно да си губим времето. Ние бяхме и сме готови да водим смислени разговори."

Последното е важно и защото до момента от ПП-ДБ са критикувани за това, че не се водят разговори за промените в конституцията извън ГЕРБ и ДПС.