Лекари и профсъюзи в Германия предлагат по-дълга обедна почивка по време на горещините. Докато федерацията на профсъюзите приветства плановете, семейните предприятия отхвърлят сиестата.

Когато през лятото стане особено горещо, на работниците в Германия трябва да се разреши да ползват по-дълга обедна почивка - това е предложението на здравните служители, предизвикващо дискусия сред синдикатите и работодателските организации.

Германската конфедерация на профсъюзите например подкрепя искането на медиците.

"Защитата на служителите от горещините е отговорност на работодателите - и защитата трябва да отговаря точно на съответното работно място", казва Аня Пиел, член на управителния съвет на профсъюзите.

"Позволяването на работното време да се провежда в по-хладните часове на деня е възможен инструмент", продължава Пиел.

В офиса ефективната защита от слънцето също е част от него - "например да се държат щорите затворени през нощта и да се пуска вентилацията". Премахването на източници на топлина като принтери и копирни машини от работните помещения, облекченият режим на обличане в офиса през лятото и осигуряването на напитки също трябва да са част от новите правила, казва Пиел.

Междувременно критики към плановете идват от Сдружението на семейните предприятия. Председателят на сдружението Мари-Кристин Остерман отхвърля сиестата.

"Не виждам необходимост от всеобхватна, евентуално законово предвидена сиеста през лятото", казва Остерман.

Той допълва, че работодателите вече са призовани да вземат мерки, за да направят работата поносима при високи температури:

"Модели като работа на доверие и гъвкаво работно време предлагат възможност за по-ранно започване на работа в горещите дни на много работни места, където това е възможно от гледна точка на работния график."

Според собствената си информация сдружението представлява интересите в областта на икономическата политика на 180 000 семейни предприемачи в Германия, които наемат осем милиона души, подлежащи на социалноосигурителни вноски.