Полицията е арестувала мъж в Дрезден по подозрение в шпионаж. Въпросният мъж е служител на водещия кандидат на „Алтернатива за Германия“ за европейските избори Максимилиан Кра. Предполага се, че сътрудникът на Кра е шпионирал за Китай.

Цън Г. е арестуван през нощта в Дрезден. Според Федералната главна прокуратура в Карлсруе той е обвинен, че е действал като агент на чужда тайна служба в особено тежък случай.

Според информация на ARD, RBB и SWR се твърди, че той е работил за китайските тайни служби. Твърди се, че е живял както в Брюксел, така и в Дрезден и е работил като асистент на евродепутата от „Алтернатива за Германия“ Максимилиан Кра.

Разследващите предполагат, че в тази си роля той е предавал информация от парламентарната дейност на китайското Министерство на държавната сигурност (МДС). По-специално те го обвиняват в шпиониране на китайски опозиционни членове в Германия.

Г. е познат на германските органи за сигурност повече от десет години: Според проучванията се твърди, че той им се е предложил като информатор поне преди десет години. Въпреки това очевидно не е имало никакво сътрудничество. По онова време той е смятан за ненадежден и за възможен двоен агент на Китай.

Кра очевидно е имал връзки с Китай от дълго време

Г. е германски гражданин от няколко години, но има китайски корени. Той пристига в Дрезден като студент през 2002 г. и в крайна сметка също работи като бизнесмен. Известно време е бил член на социалдемократическта партия. После се е запознал и с Максимилиан Кра, който е работил като адвокат в Дрезден, във връзка с основаването на дружество.

Миналата година новинарският портал t-online пръв съобщи за съмнителните връзки на Кра с Китай, както и за неговия помощник Г. и за основаването на дружества и сдружения, свързани с Китай. Когато Крах влезе в Европейския парламент от „Алтернатива за Германия“ през 2019 г., той нае Г. за свой асистент.

В тази си роля Г. е имал достъп до информация от парламентарните операции, която несъмнено е била от голяма полза за китайските тайни служби.

От много години Г. е активен участник в китайското опозиционно движение в чужбина. Твърди се, че е използвал тази връзка, за да шпионира членове на китайската опозиция за Китай. Арестът на G. е вече вторият в рамките на 24 часа, за който се твърди, че е свързан с агентурна дейност за тайните служби на Китай. В понеделник федералната прокуратура арестува двама мъже и една жена по подозрение, че са поддържали контакти с китайските тайни служби и са шпионирали за Китай. Двата случая обаче очевидно не са свързани.

Към този скандал се прибавя и разследването на самия Максимилиан Кра за евентуални нерегламентирани връзки с Русия.

Той е бил задържан преди време с четирицифрена сума в брой, за която има съмнения, че е платена от представители на руските служби. Кра е бил задържан с парите от ФБР по време на пътуването си до САЩ през декември миналата година. Кра признал, че е имал със себе си "около 3000 евро" като "паричен резерв". Той взел парите със себе си, защото забравил калъфа си за карти в офиса в Брюксел.

Парите са му били необходими, за да плати за хотела си и за храна. Кра е бил на среща с Младите републиканци в Ню Йорк заедно с редица други политици от „Алтернатива за Германия“, на която е присъствал и Доналд Тръмп.

Едночасов разговор с ФБР

Пътуването на Кра е изпълнено със събития. Според репортаж на "Der Spiegel" и ZDF се твърди, че американските следователи са представили на Кра негов чат с проруския активист Олег Волошин. В този чат се споменава за "компенсация" за "техническите разходи" на Кра. На въпрос Кра отговори, че не е прочел въпросното съобщение в чата и затова не е отговорил на него. Той не е приемал никакви пари от Волошин. Волошин също потвърди това пред Der Spiegel, който говори за възстановяване на евентуални пътни разходи, които никога не са били направени. По това време разговорът с ФБР е продължил един час, съобщава Кра.

Всичко това очевидно е свързано с международни разследвания на руска мрежа за влияние в Европа.

Разследването на мрежата около интернет портала "Гласът на Европа" и неговите предполагаеми поддръжници се провежда в Полша и Чешката република от няколко месеца чрез съвместна операция на местните разузнавателни служби. Твърди се, че в резултат на това е получена информация за няколко души, за които се предполага, че са действали като парични куриери за Москва. Според резултатите от досегашното разследване се твърди, че някои от тези лица са се срещали няколко пъти с европейски политици.

Твърди се, че Максимилиан Кра и членът на Бундестага от „Алтернатива за Германия“ Петр Бистрон са били обект на проверка. Засега германските органи за сигурност се затрудняват да установят дали от Русия са извършени плащания към политици от крайнодясната партия. Главната прокуратура в Мюнхен е започнала предварително разследване срещу Бистрон за корупция на държавни служители. Без доказателства обаче те не могат да подадат искане за снемане на имунитета на члена на Бундестага Бистрон. Това би им попречило и да започнат официално разследване.