Властите в няколко държави предупредиха жителите и туристите, които посещават Средиземноморието, да останат на закрито, тъй като в региона настъпва втората гореща вълна за последните седмици, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Горските пожари в Гърция, Испания и Швейцария продължават.

В Италия екипи на Червения кръст проверяваха чрез мобилно приложение здравословното състояние на възрастните хора, а в Португалия използваха социалните мрежи, за да предупредят хората да не оставят домашните си любимци или малки деца в паркирани автомобили. В Гърция доброволци раздаваха безплатно питейна вода, а в Испания напомниха на хората да се предпазват от вдишването на дим от развилнелите се горски пожари.

Редица държави от Южна Европа се сблъскват с нова гореща вълна, засилена от изменението на климата, която се очаква да продължи с дни. Световната метеорологична агенция към ООН съобщи, че температурите в Европа могат да надминат дори и рекорда от 48,8 градуса по Целзий, поставен в Сицилия преди две години, на фона на нарастващите опасенията, че жегата ще предизвика рязко повишение на смъртните случаи.

"Топлинните вълни са наистина невидим убиец", заяви на брифинг в Женева Пану Сааристо, ръководител на екипа за спешни здравни случаи към Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец. "Всяко лято тук, в Европа, се сблъскваме с все по-високи и по-високи температури за все по-дълги периоди от време", добави той.

Според европейската служба за климатични промени "Коперник" през юни е отчетена най-високата средна температура в света, а Световната метеорологична агенция към ООН прогнозира, че това лято ще бъдат подобрени редица топлинни рекорди.

Причиненото от човека изменение на климата в резултат на изгарянето на въглища, нефт и природен газ прави света по-горещ и ефекта се усилва от естественото метеорологично явление Ел Ниньо - затоплянето на океанската повърхност или повърхностните температури на морската вода над средното ниво в централните или източни тропически области на Тихия океан (бел. ред.). Настоящият Ел Ниньо обаче започна едва преди няколко месеца и все още влиянието му е значително слабо до умерено и не се очаква да достигне своя пик до зимата, отбелязва АП.

Прогнозите показват, че температурите над 40 градуса по Целзий ще се задържат не само в района на Средиземноморието, но и в Северна Америка, Азия и Северна Африка.

В Италия здравните власти предупредиха за екстремни температури в 20 града - от Болцано на север до Палермо на юг.

В Гърция, където в четвъртък се очаква втора гореща вълна, три големи горски пожара горяха край Атина за втори пореден ден. Хиляди хора, евакуирани от крайбрежните райони на юг от столицата, се завърнаха днес в домовете си, когато огънят окончателно бе потушен. Горските пожари на север и на запад от Атина обаче продължават да горят неконтролируемо.

В по-голямата на част от Испания има издадено предупреждение за силни до екстремни горещини, като според прогнозите максималните температури ще достигнат 43 градуса в северните райони на страната, както и на остров Майорка. Страната също така се сблъсква с продължаваща суша, която увеличава риска от горски пожари.

Около 400 пожарникари, подпомагани от девет самолета за изсипване на вода, се опитват да потушат горски пожар, който гори четвърти пореден ден на остров Ла Палма, част от Канарските острови в Испания.

В Швейцария около 200 пожарникари, полицаи, войници и служители на екипи за извънредни ситуации, подкрепени от хеликоптери, се включиха днес в борбата с горски пожар, обхванал планински склон в югозападната част на кантона Вале, като се наложи евакуацията на жителите на четири села в региона.