Джеймс Патерсън, Сюзан Колинс и Маргарет Атууд са сред хилядите автори, които подкрепят отворено писмо на Гилдията на писателите, отправящо призив към компаниите за изкуствен интелект да получат разрешение, преди да включват в своите технологии произведения, защитени с авторски права, предаде Асошиейтед прес.

"Милиони книги, статии, есета и поезия, защитени с авторски права, осигуряват "храната" за системи с изкуствен интелект - ястия, за които не е платена сметка", се казва в писмото.

"Вие харчите милиарди долари за разработване на технологии за изкуствен интелект. Справедливо е да ни компенсирате за използването на нашите писания, без които изкуственият интелект би бил банален и изключително ограничен", пишат още неговите автори, информира БТА.

Писмото е адресирано до Оупън ЕйАй (OpenAI), "Мета", "Майкрософт" и други разработчици на изкуствен интелект. 

Гилдията обяви, че сред подписалите писмото са също отличените с награда "Пулицър" романисти Дженифър Игън, Майкъл Шейбон и Луиз Ърдрич, както и авторите Джонатан Франзен, Селесте Инг, Нора Робъртс и Рон Черноу.

"Ако творците не получават справедливо възнаграждение, те не могат да си позволят да създават", каза Робъртс в изявление.

"Ако на писателите не се плаща, за да пишат, те не могат да си позволят да пишат. Човешките същества създават и пишат истории, които хората четат. Ние не сме роботи, които да бъдат програмирани, и изкуственият интелект не може да създава човешки истории, без да вземе от вече написани такива".