Холивудските актьори единодушно гласуваха за стачка, съобщиха световните осведомителни агенции. Националният борд на Гилдията на екранните актьори (SAG-AFTRA) одобри започването на стачни действия. 

Това е най-голямата стачка в индустрията от над 60 години, посочва Би Би Си. В полунощ в Лос Анджелис около 160 хил. заети в нея прекратиха работа.

Големи продукции сред тях продълженията на "Аватар" и "Гладиатор" ще бъдат вероятно засегнати от протеста в Холувид.

Стачката ще се отрази на филмови премиери, както и на събития като наградите "Еми" и Comic-Con, посочи Би Би Си.

Снощи в знак на съпричастност звездите на "Опенхаймер" напуснаха преждевременно премиерата на филма, който е едно от най-чаканите заглавия през последно време. След обявяването на началото на стачката, в Лондон Мат Деймън, Килиън Мърфи и Емили Блънт напуснаха премиерата на "Опенхаймер" на Кристофър Нолан в знак на солидарност с колегите си. Самият Нолан обясни, че те са си тръгнали, за да пишат плакати за стачката, като добави, че ги подкрепя.

От SAG настояват стрийминг гигантите да се съгласят на по-справедливо разпределение на печалбите и да предложат по-добри условия на труд. Организацията иска и защита за актьорите да не бъдат жертви на дигитални реплики. Търсят се гаранции, че изкуственият интелект и компютърно-генерираните лица и гласове няма да бъдат използвани, за да заместят реалните актьори. Докато стачката продължава, актьорите не могат да се снимат или промотират филми. За филмите, които са в продукция, това означава, че голяма част от работата по тях става невъзможна. Дори и в случаи, когато филмите са завършени, няма да е възможно актьорите да преснимат някои сцени, други важни елементи от процеса също се стопират.

Тв програмите, които все още се снимат, ще трябва да спрат. Все пак в някои случаи при допълнителни споразумения между изпълнителите и продуцентите работата по тях може да продължи.

Гилдията на актьорите иска увеличение на заплащането, съобразено с инфлацията. Друго настояване е изплащане на възнаграждения при стрийминг, при телевизионни повторения, както и участие на членовете на гилдията в продълженията на успешните продукции. Актьорите искат също увеличение на здравните и пенсионните си осигуровки. Големите звезди на Холивуд, които също са членове на синдиката, изразиха опасенията си от условията, предлагани от студиата и продуцентите, в отворено писмо.

"Това е безпрецедентна, повратна точка в нашата индустрия и сделка, която би била смятана за добра в друго време, сега не е достатъчна", се казва в писмото, подписано от Мерил Стрийп, Глен Клоуз, Бен Стилър и др. 

Много актьори изразиха съпричастността си към стачката в Инстаграм. Днес протестите са пред централата на "Нетфликс" в Калифорния, преди да се преместят пред "Парамаунт", "Уорнър Брадърс" и "Дисни".

Решението за стачка дойде след провала на преговорите между актьорите и големите филмови студиа. Актьорите настояваха за споразумение, което би довело до по-добро заплащане, уреждане на стрийминга и употребата на изкуствения интелект в развлекателната индустрия. Студиата повикаха федерални посредници, които да помогнат за разрешаването на патовата ситуация - ход в последната минута, описан от SAG-AFTRA като "циничен трик". 

"Студиата и стрийминг компаниите извършиха големи промени в бизнес модела на нашата индустрия", каза главният преговарящ от страна на актьорите Дънкан Крабтри-Айрланд в изявление. "В същото време те настояват условията по нашите договори да бъдат замразени."

От 2 май стачкува 10-хилядната Гилдия на сценаристите, което вече доведе до забавяне в графика на редица продукции. За първи път от 63 години и двете гилдии протестират по едно и също време. "Двойната стачка" на актьори и сценаристи, каквато не е имало в Холивуд от 1960 г. насам (тогава протестът на актьорите бе оглавен от бъдещия президент Роналд Рейгън), ще създаде големи препяствия в индустрията. 

Холивудските профсъюзи, представляващи режисьорите, работещите зад кулисите и сценаристите, вече излязоха с изявление за "непоколебима подкрепа и солидарност" с актьорите. Работещите "от всички занаяти и отдели" са заедно, "за да попречат на мегакорпорациите да разрушат условията, които се борихме десетилетия да постигнем", се казва в съобщението.

Асоциацията на филмовите студиа и телевизионните продуценти обаче изрази разочарованието си от стачните действия, които ще доведат до големи финансови затруднения не само актьорите и сценаристите, но и за декораторите, гримьорите и производителите на костюми.