Обявените от Агенция "Пътна инфраструктура" по време на служебното правителство с премиер Гълъб Донев обществени поръчки за около 4 млрд. лв. за текущ ремонт и поддръжка на пътищата у нас през следващите 4 години са прекратени заради критерии, които създават предпоставки за непрозрачно и неефективно разходване на публични средства. Това съощават от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Изключение е една обществена поръчка, влязла в сила преди 6 юни.

Назначеният от министър Андрей Цеков одит на тръжните процедури е приключил. Проверката е установила, че и по 8-те обявени обществени поръчки за възлагане на нови договори за текущ ремонт и поддръжка са налице ограничителни критерии и изисквания, чрез които се създават предпоставки за незаконосъобразно, непрозрачно и неефективно разходване на публични средства, пишат от МРРБ.

От ведомството смятат, че няма да има забавяне на дейностите заради предстоящите нови тръжни процедури. Поръчките бяха за срок от 4 години. В сила е влязла една поръчка на кабинета на Гълъб Донев. В момента спешно се подготвят нови правила, по които ще  се възложат новите обществени поръчки.

Критериите ще бъдат представени от министър Цеков на 25 юли, съобщава БНР.

Неотдавно правителството на "некоалицията" понесе сериозни критики, тъй като не само не прекратява инхаус процедурите - с посочен изпълнител, а дори парите по тях ще бъдат индексирани заради повишаването на цените.