Комитетът по физическа култура и спорт на Държавната дума в Русия подготвя законопроект, според който спортистите на страната ще бъдат задължени да плащат при промяна на гражданството. Това съобщава ТАСС.

Текстът гласи, че ако спортист, който е руски национал или има потенциала да бъде такъв, иска да се състезава за друга държава, ще бъде длъжен да плати обезщетение на федерацията по дадения вид спорт.

Министерството на спорта на Русия ще трябва да изчисли стойността, според това на колко ще бъдат оценени разходите и усилията на треньори и клубове в подготовката.

„Това са парите на нашите данъкоплатци, които не трябва да се пилеят“, заяви председателят на въросния комитет Дмитрий Свищов.

След началото на войната през м.г. Международният олимпийски комитет и много спортни федерации наложиха санкции на спортисти от Русия и Беларус. Много от тях изобщо нямат право да участват в състезания, а малцина, например в тениса, могат да се състезават само неутрално - без флаг, страна, химн, а отскоро и с подписани декларации, че не подкрепят войната и не получават обществени средства.

Заради всичко това повече от 200 руски спортисти вече са избрали да сменят спортното си гражданство, съобщава сайтът на "Радио Свобода". Те искат да продължат кариерата си, а Олимпийските игри в Париж догодина са само една от причините.

Такова намерение има 16-годишната изгряваща звезда на тениса Мира Андреева, която достигна до осминафинал на "Уимбълдън". Според Tennis World USA тя е избрала Франция.

На първо място са шахматистите (начело със световната шампионка Александра Костенюк), следват фигурно пързаляне, конен спорт, художествена гимнастика, тенис... Наблюдават се "бягства" също в автомобилните надпревари, футбола, хокея, бокса, плувните дисциплини.

Те избират най-вече Израел, Сърбия и Германия. А се наблюдава вече и миграция на федерации - шахматната напусна Европа и стана член на азиатската асоциация.