Руската шахматна федерация (РШФ) вече е част от Азиатската, след като делегатите на Общото й събрание гласуваха за това включване на заседание в Абу Даби с 29 “за”, 1 “против”, 6 “въздържали се”.

Решението за прехвърляне на руския шахмат в Азия беше взето от Надзорния съвет на организацията още на 14 април 2022 г. На 22 февруари тази година Съветът на Международната федерация по шах (ФИДЕ) одобри решението.

За целта РШФ напусна Европейския шахматен съюз. Във все повече руски спортове се говори за такива ходове - за да могат спортистите да се състезават, още повече представяйки страната си. През м.г. в Руския футболен съюз и сред политици в Москва се заговори “откачане” от УЕФА и “трансфер” в Азия.

На 28 февруари 2022 г. ФИДЕ разреши на руски и беларуски спортисти да участват в международни състезания с неутрален статут и обяви, че няма да провежда официални състезания и събития по шахмат в Русия и Беларус. На 16 март Съветът на ФИДЕ забрани на националните отбори на Русия и Беларус да участват в състезания под егидата на организацията.

Спортовете, в които руснаци и беларуси могат да се състезават под неутрален флаг, без име на страните си и химн не са много - тенис, моторни… Неотдавна аматьорският бокс вдигна блокадата напълно.