Руската тенисистка Мира Андреева (16 г.) иска да получи френско гражданство, съобщава "Tennis World USA", цитиран от БТА.

Тя следва примера на Варвара Грачьова, която взе френски паспорт през юни. Андреева живее и тренира в Кан, Франция заедно със сестра си Ерика, която е на 19 г. Те се готвят в тенис академията, от която излезе Даниил Медведев.

Семейството на Мира е от Красноярск, но се мести в Москва, за да могат двете сестри да тренират пълноценно и при по-добри условия. Много бързо обаче са забелязани и привлечени в града на френската Ривиера.

16-годишната рускиня заема 102-о място в ранглистата на WTA и вече започна да си проправя път напред. През този сезон тя игра на финала на Откритото първенство на Австралия за девойки, в който загуби от сънародничката си Алина Корнеева.

Андреева участва в два турнира от Големия шлем и при жените. На нейната възраст има ограничение на броя на турнирите, в които може да се подвизава на най-високото професионално равнище.

Девойката стигна до третия кръг на "Ролан Гарос" и до четвъртия (осминафинал) на "Уимбълдън". В Лондон тя отстъпи пред Мадисън Кийс (САЩ).