Над 50 руски военнослужещи са получили присъди в украински съдилища, което е станало възможно благодарение на голямата подкрепа от страна на международни партньори на Украйна, предаде украинската новинарска агенция Укринформ, като се позова на изявление на украинския главен прокурор Андрий Костин.

"Военните престъпления са много и разнообразни. Най-големите предизвикателства са свързани именно с разследването на тези престъпления, тъй като става въпрос за голям брой. И вече имаме резултати в тази област", заяви Костин в "Телеграм".

По думите на главния прокурор над 50 руски военнослужещи вече са получили присъди в украинските съдилища. Това е станало възможно благодарение на голямата подкрепа от страна на международни партньори на Украйна.

"Някой може да каже, че това не е много. Когато разговарям с международните партньори, те са изненадани от това и казват: "Безпрецедентно е, че документирате всички тези престъпления по време на войната. На свой ред ние отговаряме: "Да, документираме всичко с ваша помощ, но също така разследваме тези престъпления, внасяме дела в съдилищата и имаме присъди. Защото хората не могат да чакат справедливост неясно колко време", каза още Костин.

Към 15 юли са били документирани над 95 хиляди военни престъпления, посочва Укринформ. На общо 368 лица са били връчени уведомления, че са заподозрени в извършването на престъпления, а в съдилища са внесени 219 обвинителни акта. Петдесет и трима души са осъдени.