Само 8 – по малко от половината от 17-те български евродепутати, подкрепиха плановете за предоставяне на повече боеприпаси за Украйна.

Очаквано и петимата ни евросоциалисти не участваха във вота. Двама от тях изобщо не присъстват на парламентарната сесия в Страсбург.

Не гласуваха също Ева Майдел, Емил Радев и Радан Кънев от Европейската народна партия (ЕНП), които напуснаха по-рано сесията. Не е гласувал и Андрей Слабаков от Европейските консерватори и реформисти (ЕКР).

Резолюцията

Текстът на Закона за подкрепа на производството на боеприпаси (ASAP) бе договорен миналата седмица между испанското председателство на Съвета на ЕС и представители на Европейския парламент. Той има за цел да ускори доставката на боеприпаси и ракети за Украйна и да помогне на страните членки да възстановят арсеналите си.

Чрез въвеждането на целенасочени мерки, включително финансиране в размер на 500 милиона евро, ASAP трябва да увеличи производствения капацитет на ЕС за справяне с настоящия недостиг на отбранителни продукти, по-специално артилерийски боеприпаси, ракети и техните компоненти.

По време на преговорите от ЕП гарантираха, че по-разнообразен набор от проекти получават финансиране и че малките и средните предприятия (МСП) ще отговарят на условията за по-висок процент на финансиране. Новото финансиране не трябва да бъде за сметка на кохезионните еврофондове.

Евродепутатите настояват за гаранции, че страните от ЕС ще предоставят на Украйна боеприпасите, финансирани по това законодателство, без тя да подлежи на ограничения за износ.

Какво предстои

Законодателството бе прието с 505 гласа „за“, 56 „против“ и 21 „въздържал се“. Сега той също трябва да бъде одобрен от Съвета на ЕС, за да се превърне в закон.