Социалистите от Комисията по промишленост, изследвания и енергетика в Европейския парламент се похвалиха, че с решителната си подкрепа са осигурили мнозинство за одобрение на споразумението за Законодателния акт в ускорено производство на боеприпаси (ASAP).

Двамата български социалисти в тази комисия обаче не са участвали във вота, става ясно от проверка на поименното гласуване. Това са Цветелина Пенкова и Иво Христов.

Мунициите са предназначени за Украйна. За целта ще бъдат мобилизирани 500 милиона евро от бюджета на ЕС.

Споразумението бе постигнато между испанското председателство и представители на ЕП миналата седмица. Утре то трябва да бъде гласувано от Европейския парламент в Страсбург.

За споразумението гласуваха 53-ма членове на Комисията по промишленост, изследвания и енергетика, става ясно от резултатите от поименния вот. Там има четирима български представители. „За“ са били Ева Майдел от ГЕРБ и Европейската народна партия (ЕНП) и Искра Михайлова от ДПС и либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ).

Голям успех за социалистите е, че успяха да постигнат баланс между осигуряването на допълнително финансиране на производството на боеприпаси и производството на въоръжение за украинската армия, без да бъдат армия, без да бъдат изпразвани фондовете по кохезионната политика. Това отбеляза португалецът Карлуш Зориньо. Той води преговорите от името на социалистите в парламентарната комисия.

Също така левицата успяла да отхвърли предложението на Европейската комисия да има възможност работниците да полагат повече извънреден труд.

Нито един от петимата български евродепутати социалисти не подкрепи преди месец ASAP при предишното гласуване в Европейския парламент.