"Детенце хубаво, пиленце любаво, къде под мишница с таз малка книжчица?"

С този "рефрен" от популярното детско стихче на уста, председателят на парламента Росен Желязков (ГЕРБ) и депутата от БСП Георги Свиленски поспориха в началото на пленарното заседание днес е ли е подал в действителност лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов декларация за отказ от имунитета си или не. Двамата си спретнаха своеобразен спаринг с упражнения по стил, след като Свиленски разказа как въпросната декларация изобщо не била заведена в деловодството, за да отпътува за прокуратурата.

В отговор Желязков разказа как Свиленски лично отишъл в кабинета му, за да види с очите си документа. След което...

"Дори г-н Свиленски хвана папката, сложи си я под мишката, за да я носи в стаята на БСП. Играехме си на къде с таз книжчица под мишница, дърпахме се на вратата, за да мога да си я взема обратно, но вие имахте възможността да се запознаете с внесения в деловодството документ.

Подаденото заявление е неотменимо и неоттегляемо. Веднъж подадено, то действа. Беше подадено тогава, когато беше съобщено от тази трибуна."

Свиленски реши да отвърне в същия духовит стил:

"Аз с вас няма да споря с таз книжчица под мишница къде съм тръгнал. В никой случай не бях тръгнал за стаята на БСП, а бях тръгнал към деловодството на Народното събрание, където е мястото на заявлението. Г-н Борисов ще е първият депутат, чието искане за сваляне на имунитета не е качено на страницата на Народното събрание, заявлението от него, че се отказва, не е качено."

После социалистътразви тезата, че Борисов бил заложник на Желязков, понеже имунитетът стоял на бюрото на втория "и във всеки един момент, в който той (Борисов) ви стане неудобен, вие ще го активирате". На което залата се изсмя.

"Така че нека не превръщаме практиката "дела на трупчета" в "заявление за освобождаване на имунитет на трупчета".

"Така че с тази книжчица под миишниица, ако искате, дайте сега на някои от вашите заместници да води, а вие с книжчиицата - към деловодството на третия етаж да занесете имунитета към българската прокуратура" - продължи Свиленски.

Но парламентарният шеф не се даде:

"Както вие лично имахте възможността да се запознаехте, даже записахте, или искахте да снимате номер 493540049 от 7 юли 23 година... Защото вие имате желание, г-н Свиленски да имате индивидуално запознаване. Явно имате необходимост от по-висока степен на интимност за запознаване с това заявление - имахте тази възможност."

"Ако искате по-късно ще си поиграем пак на същия сюжет, мизансцен "книжчица под мишница".

После Желязков обяви, че с това се приключват изказванията по темата, въпреки желанието на социалистите да се изкажат.

"Вие го превръщате в момента в театър и ме карате и аз да участвам в този театър, но аз излизам в момента от сцената на тази бурлеска", сложи точката той.

Борисов реши да подаде имунитета си в крайна сметка миналата седмица, като това обстоятелство бе изчетено от трибуната от Желязков.