Вчера беше "график", днес - "логистични съображения". За втори пореден ден от ГЕРБ отлагат т. нар. лидерска среща, за каквито седмични разговори се бяха разбрали с ПП-ДБ миналия вторник.

Новината отново дойде от съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов - на фона на изявлението на Бойко Борисов, че дава доброволно имунитета си.

Освен "логистичните съображения"  Иванов не посочи с какъв мотив от ГЕРБ са отложили разговора. Подчерта само за пореден път, че тези срещи са важни, като призова такава все пак да се случи. Според публичната договорка, която поеха от ГЕРБ и "Продължаваме промяната-Демократична България", въпросният "лидерски съвет" трябва да очертава общите законодателни решения в Народното събрание и политиките на Министерския съвет, да обсъжда кадровите назначения.

В него трябваше да участват и ротационните премиери Николай Денков (ПП) и Мария Габриел (ГЕРБ). На практика до момента се е провел само един - миналата седмица - от който Борисов се изказа с недоволство, че било по-добре да не се е състоял.

По информация на Клуб Z разговор между представители на ГЕРБ и ПП-ДБ днес все пак е имало. А поводът: имунитетът на Борисов, защото в дневния ред на парламента за седмицата бе включен проектът за решение на БСП, с който залата да гласува за или против свалянето на защитата от наказателно преследване на лидера на ГЕРБ.

На въпросната среща от обединението са дали заявка пред партията на Борисов, че стигне ли се до гласуване, депутатите му ще гласуват по съвест. Т.е. няма да има "партийна повеля" да се пази имунитетът на Борисов и днес.

Това е и причината Борисов да обяви във второто си изявление пред журналисти в парламента за деня, че сам е решил да се откаже от защитата си като народен представител. След като в първото такова заяви, че... няма да се откаже. Но също така - и да отмени лидерската среща.

Така на практика точката за гласуването, която левицата за пореден път опита да прокара като противовес на създадената комисия за имунитетите, отпада.

Заявката на ПП-ДБ, че няма да брани Борисов от преследване се видя още вчера, когато първото заседание на въпросната комисия се провали. Причината - членовете й не можаха да се разберат за това имат или нямат кворум. Според решението за създаването на комисията, тя трябва да се състои от 12 души - по двама от всяка парламентарна група, но на практика са 8, след като социалистите и "Има такъв народ" отказаха участие. Така вчера зам.-председателят на НС Никола Минчев (ПП) и председателстващият заседанието Хамид Хамид (ДПС) влязоха в спор има или няма кворум за провеждане на заседание, като първият поддържаше тезата, че кворум има, вторият - че няма.

Въпросната комисия бе създадена, след като воюващият с властта Иван Гешев, в качеството му на главен прокурор (вече бивш), внесе плеяда от искания за сваляне на имунитетите на депутати от ГЕРБ и ПП-ДБ. Сред лицата, освен Борисов, бе и съпредседателят на ПП Кирил Петков. Мнозинството реши, че преди да се пристъпи към решение на залата по всяко индивидуално искане, нарочната комисия ще разгледа постъпилите от прокуратурата данни. В случая с Борисов - около 600 страници по т.нар. Барселонагейт. 

Фактически обаче, ако ще се прилага трактовката на ДПС, тази комисия никога няма да заработи.

Междувременно Кирил Петков сам се отказа от своя имунитет.